"Αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο συζητήσαμε στο Λουξεμβούργο"

"Αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο συζητήσαμε στο Λουξεμβούργο"

Τι υποστηρίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

"Αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο συζητήσαμε στο Λουξεμβούργο"
Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τη σύνοδο του Λουξεμβούργου, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε δήλωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε, χθες, συμμετείχα στο Λουξεμβούργο σε μια σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ. Οι συσκέψεις αυτές, τις οποίες κάνει ο κ. Γιούνκερ με τα μέλη της Ευρωζώνης, τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν και στο γκρουπ των 20 μεγαλυτέρων χωρών είναι συχνές, άτυπες και γι' αυτό δεν ανακοινώνονται».

Κλείσιμο
«Στη σύσκεψη αυτή κλήθηκα, για να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Ανακοινώθηκε εκ των υστέρων, για τον απλούστατο λόγο ότι δημοσιοποιήθηκε σε γερμανικά ΜΜΕ, η υποτιθέμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη Ευρώ. Αν δεν ήταν αστεία αυτή η ιστορία, αλλά και επικίνδυνη, δεν θα άξιζε καν τον κόπο να ασχοληθούμε. Είναι προφανές ότι τέτοιο ζήτημα ούτε τέθηκε ούτε βεβαίως συζητήθηκε. Αυτό που συζητήσαμε είναι η πορεία του Προγράμματος» τόνισε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε, την προηγούμενη, αυτή που διανύουμε και την επόμενη εβδομάδα υπάρχει περιοδική εξέταση του Προγράμματος, σε μια συγκυρία, όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και που πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας, για το 2012, το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει είτε να βγει στις αγορές είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Αυτή ήταν η συζήτηση, η οποία έγινε».

«Όπως όλοι σας ξέρετε πολύ καλά και το ξέρουν πάνω απ' όλα οι Έλληνες πολίτες, η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε και συνεχίζει να παίρνει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας. Αυτό ξεκαθάρισα, χθες, και στους συνομιλητές μου. Γνωρίζετε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου θα περιέχεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει συμφωνήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο» σημείωσε επίσης.

Και κατέληξε: «Προχωράμε μπροστά. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη. Όμως, προχωράμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο, το οποίο έχουμε ξεκινήσει, γιατί είναι ένα έργο σε όφελος της χώρας και σε όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, αποδίδοντας στον ίδιο του τον εαυτό και στην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, την πρωτοβουλία της συνάντησης της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup είναι το εξής: «Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσινγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι' αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αλλά και ο Όλι Ρεν, μέσω του εκπροσώπου του, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για “συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα”, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης