Διχασμένη η Ευρωζώνη για το ελληνικό πρόβλημα

Η Die Welt λέει ότι η Γερμανία θέλει αντικατάσταση των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα. Οι FT προβλέπουν ανανέωση στήριξης στην Ελλάδα...

Αντικρουόμενες  εκτιμήσεις για την περαιτέρω  διαχείριση του “ελληνικού προβλήματος” εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ευρωζώνη και να επιτείνουν τη σύγχυση αναφορικά  με το τι μέλλει γενέσθαι με την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί ως προς την αντιμετώπιση του αδιεξόδου  που προβάλλει ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και την εξεύρεση ρευστότητας της χώρας μας.

Ενδεικτική των  αντικρουόμενων απόψεων στην ΕΕ περί Ελλάδας είναι το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας  Die Welt που κάνει λόγο για επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να δοθεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών της Ελλάδας! Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο για να αναφέρει πως η κυβέρνηση Μέρκελ θα προσπαθήσει να βρει μια φόρμουλα για να δεχθούν οι πιστωτές της Ελλάδας μια ουσιαστική αντικατάσταση των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης προθεσμίας εξόφλησης. Κύριος στόχος να αντικατασταθούν άμεσα με μεγαλύτερης διάρκειας τα ομόλογα που λήγουν το 2012.

Πάντως το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η πρόταση  του Βερολίνου έχει λίγες πιθανότητες  να γίνει δεκτή από τους εταίρους μας. Εξάλλου, προς επίρρωση των εκτιμήσεων αυτών, ήρθε και η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC πως η χώρα του δεν δέχεται επ' ουδενί να συμμετάσχει σε μια “νέα διάσωση” της Ελλάδας, όπως και μια ανάλογη δήλωση του υπουργού του των Οικονομικών στο CNBC.

Σύμφωνα πάντα  με την Die Welt, η Ελλάδα από την πλευρά της φέρεται να ζητά από την ΕΕ μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια  του πρώτου πακέτου διάσωσης (τα 110 δις ευρώ), χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και παράταση για δύο χρόνια (ως το 2016) των δεσμεύσεών της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3%.

FINANCIAL TIMES: ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ίδια ώρα  και οι  Financial Times “βλέπουν”, σε σημερινό τους δημοσίευμα, πως οι Ευρωπαίοι  αξιωματούχοι ουσιαστικά θα αναγκασθούν  να ανανεώσουν την στήριξή τους προς την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πλέον είναι κοινός τόπος όλων πως η χώρα μας βρίσκεται σε σημείο καμπής και δεν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως πρόβλεπε αρχικά το πακέτο στήριξης. Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 25-30 δισ. ευρώ το 2012, ποσό που αποκλείεται να βρουν από τις αγορές και δεν μπορεί να καλυφθεί  από τον υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης.

WSJ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΧΡΕΟΣ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η έτερη μεγάλη εφημερίδα που σήμερα ασχολείται με το “ελληνικό πρόβλημα” είναι η Wall Street Journal, η οποία ευθέως εκτιμά πως το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρωζώνη ως προς το “πως θα σωθεί το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία”.

Και η αμερικανική  εφημερίδα εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα, μέσα στο 2012, περί τα 30 δις ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση, ποσό που δεν θα εξασφαλίσει από τις αγορές. Κάτι που σημαίνει πως είτε θα αυξηθεί η εξάρτησή της από την οικονομική βοήθεια των υπόλοιπων μελών, είτε εγκαταλείπεται σε μια “ταραχώδη χρεοκοπία”, γεγονός που μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με τις αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008!

Το πρόβλημα, για τη Wall Street Journal, έγκειται στη διαμάχη  μεταξύ των Ευρωπαίων αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της την επιμήκυνση του χρέους – όπως ζητά η Γερμανία – ή θα εξαναγκαστεί σε εκ νέου προσφυγή σε κεφάλαια από το “ευρωπαϊκό ταμείο”, κάτι που συναντά τις αντιδράσεις πολλών άλλων χωρών-μελών.

Σε κάθε περίπτωση  οι αναλυτές της WSJ θεωρούν πως στη  συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συζητηθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η ανάγκη για  επιπρόσθετη βοήθεια και οι προθεσμίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο η λήψη τελικών αποφάσεων αναμένεται να χρειαστεί μήνες.

RABOBANK: ΕΥΣΕΒΗΣ  ΠΟΘΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2012

Σε επίπεδο  οικονομικών αναλύσεων, εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση της  Rabobank πως “η  προοπτική να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευσεβής πόθος”! Οι αναλυτές της τράπεζας προσθέτουν πως το οικονομικό κόστος καθώς και ο αντίκτυπος μίας ελληνικής αναδιάρθρωσης στο κύρος της Ευρωζώνης θα ήταν τεράστια, συνεπώς απευκταία για τους Ευρωπαίους και προσθέτουν πως η χώρα μας θα χρειαστεί να απευθυνθεί ξανά στο μηχανισμό διάσωσης στην περίπτωση που αποκλειστεί και τον επόμενο χρόνο από τις αγορές.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Τέλος, και ο  γνωστός και μη εξαιρετέος διαπρεπής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, συμφωνεί με την εκτίμηση πως το κόστος από το ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο, άρα και μη πιθανό, όμως ο ίδιος “βλέπει” μια συντεταγμένη αποχώρηση της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία! 
 
 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr