«Μαχαίρι» και στις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων

Περικοπές που θα κυμανθούν από 5,5% έως 15%

«Μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων βάζει το μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου 2012. Οι περικοπές, που θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 5,5% (σε κάποιες περιπώσεις θα ξεπεράσουν και το 15%) θα ξεκινήσουν από τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Ήδη, 3.500 συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ δε θα πάρουν τη σύνταξη του Ιουνίου, καθώς το επικουρικό τους ταμείο (ΤΑΥΤΕΚΩ) -στο οποίο πρόσφατα διαπιστώθηκε κακοδιαχείρηση και παραβάσεις- έχει έλλειψη ρευστότητας. "Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε περικοπές σε ήδη συνταξιούχους" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, "όμως δεν είναι δίκαιο ο εργαζόμενος που θα βγει στη σύνταξη να χάσει το ένα τρίτο της επικουρικής του και ο συνταξιούχος να μην υποστεί καμία απώλεια. Κάπως πρέπει να συμβάλει και αυτός...".

Ο κ. Κουτρουμάνης αποσαφήνισε ότι δεν καθιερώνεται νέο πλαφόν στο υψος των κυρίων συντάξεων. Θα ελέγχεται όμως αυστηρά η εφαρμογή των πλαφόν που ισχύουν, που έιναι 2.500 για την κύρια σύνταξη και 3.600 ευρώ για όσους παίρνουν σύνταξη από δύο ταμεία.

Εκτός όμως από περικοπή, για κάποιους αποφασίστηκε και... διακοπή. Αυτές τις μέρες διακόπηκε η συνταξιοδότηση 7.500 συνταξιούχων του ΟΓΑ που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς η απογραφή και η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων θα συγκρατήσουν την οικονομική αιμορραγία που προκαλείται από την αδήλωτη εργασία και την καταβολή συντάξεων σε πολίτες που έχουν αποβιώσει η δεν δικαιούνται την παροχή.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, δραματική είναι η υστέρηση εσόδων των ταμείων που αγγίζει το 2010-2011 τα 2,6 δισ. ευρώ (από την ανεργία, την επιδότηση των εισφορών και τη μείωση των μισθών).

Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι τα δύο «καυτά» θέματα που θα συζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι πιέζουν για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Τα δύο νέα μέτρα που θα περιληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο βάσει της πίεσης της Τρόικας είναι η περαιτέρω διευθέτηση του ωραρίου εργασίας (ελαστικό ωράριο σε 6μηνη βάση, αντί για 4μηνη που ισχύει σήμερα) και η μεγαλύτερη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, πριν συντάξει τις ρυθμίσεις, θα επιδιώξει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Ήδη, από τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Λούκα Κατσέλη βάσει πρόσφατης μελέτης, επιβεβαιώνονται οι σοβαρές αλλαγές στην αγορά εργασίας από την εφαρμογή του μνημονίου. Όπως
προκύπτει σε πραγματικούς όρους (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πληθωρισμού, 4,7%), οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 (έναντι αύξησης 3,3% το 2009) και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5%-5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 (στοιχεία βάσει εκτίμησης Τράπεζας της Ελλάδος). Η μείωση αυτή θα συνεχιστεί για όλο το 2011.

Μεγάλη είναι η ανατροπή και στις νεες συμβάσεις εργασίας. Το 2010 το 79% των συμβάσεων ήταν πλήρους απσχόλησης, ενώ το 2011 στο πρώτο δίμηνο μειώθηκαν στο 57%. Δηλαδή οι 4 στις 10 νεες συμβάσεις είναι πλεον για ελαστική εργασία.

Με τα στοιχεία της μελέτης ανά χείρας, που πιστοποιούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προτιμούν να μειώνουν τους μισθούς μέσω ατομικών συμβάσεων, η κα. Κατσέλη θα επιχειρηματολογήσει απέναντι στην Τρόικα, υποστηρίζοντας ότι το κόστος εργασίας μειώθηκε, αν και δεν υπογράφηκαν πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον επιχειρηματικό τομέα, που περιλαμβάνει τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,8% το 2010, έναντι αύξησης 3,4% που είχε σημειώσει το 2009. Το 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωση της τάξης του 2,7%.

Οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές το 2010 μειώθηκαν κατά 2,9% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα (έναντι αύξησης 2,8% το 2009), κατά 1,8% στις τράπεζες (έναντι αύξησης 3,7% το 2009) και κατά 5,5% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (έναντι αύξησης 7,7% το 2009). Το 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωση 1,7% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, 3,3% στις τράπεζες και 6,2% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
 
Η μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας το 2010 σε σχέση με το 2009 σημειωθηκε σε έξι κλάδους της ελληνικής οικονομίας: κατασκευές, καταλύματα και εστίαση, μεταποίηση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, υγεία και δημόσια διοίκηση & άμυνα.
 
Κατασκευές

Στις κατασκευές το συνολικό κόστος εργασίας, σε πραγματικούς όρους, μειώθηκε κατά 2,2% το 2010 σε σχέση με το 2009. Το α' τρίμηνο του 2010 σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 14,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2009, στη συνέχεια όμως καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής, με αποτέλεσμα το τελευταίο τρίμηνο του 2010 να φτάσει το -14,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η μείωση των αποδοχών στον κατασκευαστικό τομέα συνδέεται με τη σοβαρή μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας όλο το 2010. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 10,9% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 19,8% στην επιφάνεια και κατά 23,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009.
 
Καταλύματα και εστίαση

Στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 16,3% σε ετήσια βάση το 2010 σε σχέση με το 2009. Η ανάλυση των στοιχείων ανά τρίμηνο δείχνει ότι, ενώ στην αρχή του 2010 (α' τρίμηνο) το κόστος εργασίας αυξανόταν, στη συνέχεια σημειώθηκε σοβαρή κάμψη, η οποία τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2010 αποτυπώθηκε με μειώσεις του κόστους εργασίας πάνω από 30% (-30,2% το γ' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2009 και -34,5% το δ' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2009).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr