Επιπλέον δημόσιο χρέος 32,3 δισ. έχει αφήσει (για την ώρα) η πανδημία

Επιπλέον δημόσιο χρέος 32,3 δισ. έχει αφήσει (για την ώρα) η πανδημία

Από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια το βάρος αυξήθηκε κατά 87 δισ. ευρώ - Το δίλημμα του υπουργείου και η συγκυρία των επιτοκίων

Επιπλέον δημόσιο χρέος 32,3 δισ. έχει αφήσει (για την ώρα) η πανδημία
Ύστερα από 9 χρόνια μνημονιακής λιτότητας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται, χωρίς κάποια ορατή προοπτική συγκράτησης του λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Από την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια μέχρι και το τέλος της περσινής χρόνια το χρέος αυξήθηκε κατά 87 δισ. ευρώ. Η δε εκτίναξη των επιτοκίων καθιστά απαγορευτική, αυτήν την περίοδο, οποιοδήποτε προσπάθεια εξυπηρέτησης του με νέες εκδόσεις.

Το τελευταίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το «τέρας» του χρέους παρέμεινε αδάμαστο και «σκαρφάλωσε» αλλά 32,3 δισ. υψηλότερα από το 2019, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και μπήκαμε – λίγους μήνες μετά- στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που περιλαμβάνονται στο δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δείχνουν ότι η συνολική αξία του ακαθάριστου δημόσιου χρέους εκτοξεύθηκε στα 388,337 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, από 356,014 στο Δεκεμβρίου του 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι η χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο 2010, έχοντας στην πλάτη της χρέος ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009. Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα εισέπραξε δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 242,6 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που έληγαν και άλλες υποχρεώσεις.

Μετά από τρία Μνημόνια κι ένα PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2021 όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκε στα 388,337 δισ. ευρώ με τα δάνεια (παντός τύπου) να διαμορφώνονται στα 295,743 δισ. ευρώ!

Στο τέλος Δεκεμβρίου το κομμάτι του χρέους που αφορούσε σε ομόλογα και σε έντοκα γραμμάτια μειώθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Η μεταβολή στη χρηματοδότηση της Κεντρικής Διοίκησης μέσα από βραχυπρόθεσμους τίτλους και δη έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκε από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, σε 11,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021. Αντίθετα, το μερίδιο του χρέους που αποτυπώνεται σε δάνεια αυξήθηκε στα 295,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, από 292,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκύπτει πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και τα χρήματα που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μειώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου 20121. Συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 17,2 δισ. ευρώ, από 20,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Το υπουργείο που προγραμματίζει φέτος δανεισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόλαβε να «τραβήξει» περίπου 3 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο με επιτόκιο 1,83%. Για τα υπόλοιπα 9 δισ. τηρείται στάση αναμονής, καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο κινείται στην περιοχή του 2,5% - 2,7%! Έτσι εντείνεται ο προβληματισμός στο Γενικό Λογιστήριο για το αν είναι δημοσιονομικά συνετό οι νέες παρεμβάσεις να καλυφθούν από το μαξιλάρι των διαθεσίμων ή να προχωρήσουν σε αύξηση δανεισμού από τις αγορές. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ότι «βάζει χέρι» στο μαξιλάρι που λειτουργεί ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για την Ελλάδα και την εικόνα της στις διεθνείς αγορές.



Ειδήσεις σήμερα:

«Είχαν συχνούς καβγάδες» λένε οι γείτονες του 69χρονου που σκότωσε στο ξύλο την 79χρονη γυναίκα του στα Ιωάννινα

ΚΥΣΕΑ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για ενεργειακή ασφάλεια, Έλληνες της Ουκρανίας και διεθνείς εξελίξεις

Πότε ολοκληρώνεται η εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης