“Αναδιάρθρωση; Θα έμεναν με 4 δισ. οι τράπεζες!”

“Αναδιάρθρωση; Θα έμεναν με 4 δισ. οι τράπεζες!”

Οι χθεσινοί “πανηγυρισμοί” των τραπεζικών μετοχών έλαβαν ώθηση, κυρίως, από τα νέα για το νέο  δάνειο, ωστόσο σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου JP Morgan...

JP MORGAN: Στις καλένδες η αναδιάρθρωση
Οι χθεσινοί “πανηγυρισμοί” των τραπεζικών μετοχών έλαβαν ώθηση, κυρίως, από τα νέα για το νέο  δάνειο, ωστόσο σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου JP Morgan, τα κεφάλαια που θα έμεναν στις τράπεζες- εάν γινόταν μια σκληρή αναδιάρθρωση με κούρεμα του 50%- θα ήταν μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. eυρώ σήμερα!  

Και μόνο η σκέψη  αρκεί να προκαλέσει ρίγη στα τραπεζικά και όχι μόνο στελέχη στην Αθήνα.  

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες είναι 49 δισ. ευρώ,  τα κεφάλαια τους 29 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 12 δισ. ευρώ.  

Αυτό, κατά την JP Morgan, σημαίνει ότι η αγορά υποδεικνύει ότι ήδη η ζημιά είναι 17 δισ. ευρώ ή 35%. Μ’ ένα υποθετικό κούρεμα 35% στα ελληνικά ομόλογα, οι ζημιές που δημιουργούνται είναι 25 δισ. ευρώ. Αλλά οι ζημιές θα είναι  πολυ μικρότερες αν η αναδιάρθρωση ελάμβανε μέρος στα μέσα του 2013.  

“Η μέση ωρίμανση ( λήξη ) των ελληνικών ομολόγων είναι τα πέντε χρόνια και περίπου  10 δισ. ευρώ λήγουν ετησίως. Στα μέσα του 2013, τα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών θα μειωθούν στα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό των σημερινών επιπέδων”.  

Μ’ άλλα λόγια, ο αμερικανικός οίκος υπονοεί σαφώς ότι μια αναδιάρθρωση θα είχε μικρότερες συνέπειες δυο χρόνια μετά, καθώς οι τράπεζες και ισχυρότερες κεφαλαιακά θα είναι, αλλά και θα έχουν προλάβει να πουλήσουν τα ομόλογα, είτε πρoς την ECB ή αλλού.  

Επιπλέον, επειδή όλες οι τράπεζες ( ευρωπαϊκές και ελληνικές ) γράφουν μια μέση τιμή στα ομόλογα, όσο περνά ο καιρός τόσο καλύτερα, διότι η μέση τιμή πέφτει. Κι άλλο πράγμα είναι να κάνεις “κούρεμα” σε μια μεγαλύτερη τιμή, και άλλο σε μια μικρότερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης