Βουλιάζουμε στην ύφεση και η Κομισιόν θέλει κι άλλα μέτρα

Βουλιάζουμε στην ύφεση και η Κομισιόν θέλει κι άλλα μέτρα

“Αδειάζει” τις προβλέψεις Παπακωνσταντίνου η Επιτροπή, βλέποντας έλλειμμα στο 9,5% και όχι στο 7,5% φέτος – Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, βρήκε λόγους να …πανηγυρίζει!

F1 - Mάσα: Πιστεύει ότι θα ανακάμψει στο Μονακό
Βουλιάζουμε στην ύφεση και η Κομισιόν θέλει κι άλλα μέτρα
Και να ήθελε κανείς να σταθεί στο ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το οποίο ήταν το χειρότερο ιστορικά από πλευράς ύφεσης, δεν τον αφήνει το κλίμα που αναδεικνύουν τα γενικότερα στοιχεία για την οικονομία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την Κομισιόν και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Καταρχήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επί των Οικονομικών Επίτροπος κ. Όλι Ρεν αδειάζει τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, καθώς εκτιμά – όπως και η Τρόικα, που βρίσκεται στην χώρα μας – ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει σχεδόν σε διψήφια νούμερα, αφού θα είναι της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ, έναντι εκτίμησης για 7,5% από την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Η εκτίμηση περιλαμβάνεται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, κατά τις οποίες η ύφεση φέτος θα είναι ακόμη χειρότερη, αφού θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης της ίδιας της Κομισιόν για 3% του ΑΕΠ.

Πόσα μας λείπουν…

Όλα αυτά μεταφράζονται σε επιπλέον δισεκατομμύρια που λείπουν – σχεδόν 5, προκειμένου για τα δημόσια ταμεία και σχεδόν 8 για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – και τα οποία, όπως είναι σαφέστατο το μήνυμα των Βρυξελών, απαιτούν νέα μέτρα.

Κι όλα αυτά με φόντο και τις ζοφερές προβλέψεις για την ανεργία, η οποία θα κλείσει πάνω από το 15% φέτος, αλλά και με την εκτόξευση του χρέους στο 166% του ΑΕΠ του χρόνου.

Αλλά και πέραν των προβλέψεων, το ΑΕΠ σε ετήσια βάση μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο κατά 4,8%, επίδοση η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση της οικονομίας, μετά το εξωπραγματικό -7,4% του προηγούμενου τριμήνου.
Σχετικά θετική εξέλιξη, είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ο οποίος από 4,7% το 2010 θα μειωθεί στο 2,4% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Αλλά κι αυτό ακόμη σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, πριν σταθεροποιηθούν – αν σταθεροποιηθούν – το 2012…

Χαρές για το +0,8% στο υπ. Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, βρήκαν λόγους να πανηγυρίζουν, καθώς σε ανακοίνωση επισημαίνεται “η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής. Με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ”.
Στην ίδια λογική εκτιμάται ότι “h επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής”…



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης