Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με άνοδο 5,68%

Χάνει την δυναμική του το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την ουκρανική άρνηση του προσχεδίου συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός - Σε  πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Για «σοκ» στην προσφορά του αργού λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι χρηματαγορές σήμερα Τετάρτη μετά τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και την κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Μεγάλη άνοδο 46,8 μονάδων (5,68%) κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που κρίνεται ως η «καλύτερη των τελευταίων 16 μηνών», ανακτώντας 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το χρηματιστήριο είναι προς το παρόν 100 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.  O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώθηκε στις 853,40 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 3,42%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,55 εκατ. ευρώ.

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υπερβαίνει τα επίπεδα των 850 μονάδων, εν μέσω ισχυρής ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,04%.

Κέρδη κατέγραψαν  όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+6,86%), της Eurobank (+6,20%), της Εθνικής (+6,19%) και της Alpha Bank (+5,62%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι δείκτες των Τραπεζών (+5,71%), της Υγείας (+5,01%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+3,95%), ενώ μικρή πτώση κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (-0,26%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών  παρουσίασαν  η Alpha Bank και η Eurobank με 4.732.815 και 3.067.141 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών η Alpha Bank με 5,121 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 4,936 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 96 μετοχές, 13 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Η  μεγαλύτερη άνοδος στις μετοχές: Κέκροψ +11,87% και SATO +9,59%. Η  μεγαλύτερη πτώση στις μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου -6,90% και Prodea -5,56%.

Για δεύτερη ημέρα άνοδο κατέγραψε και το αμερικανικό χρηματιστήριο, με ώθηση και από την αύξηση των επιτοκίων από την FED, που ξεκινά την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, που έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ (και) στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δήλωσαν απόψε ότι το «προσχέδιο 15 σημείων» που αποκάλυψαν οι Financial Times απηχεί τις θέσεις της Μόσχας, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μία σύντομη κατάπαυση του πυρός, έχει επηρεάσει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Wall Street να χάνει την αρχική ισχυρή δυναμική της.

Ωστόσο ο χρυσός - που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης - κατέγραψε νέα μείωση κατά 0,6% στα 1904 δολάρια (στις 20.25 ώρα Ελλάδας), πολύ μακριά από τα επίπεδα άνω των 2000 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές στην ενέργεια - παρότι έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών - διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και λίγο πάνω από τα 110 ευρώ ανά MWh.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο «σοκ» στην προσφορά πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, που έχουν περιορίσει αισθητά τις παραγγελίες για ρωσικό αργό, αλλά και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Ειδήσεις σήμερα:

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Χαλάει από αύριο

Ζελένσκι: «Πιο ρεαλιστικές» οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας που συνεχίζονται σήμερα

Survivor: Η «κόκκινη» επικοινωνία, οι «μπλε» πατάτες και ο γάμος της Ευρυδίκης – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr