Εμπλοκές με ΔΝΤ από Ευρώπη έως ...Μογγολία!

Εμπλοκές με ΔΝΤ από Ευρώπη έως ...Μογγολία!

Μόλις προ τριών ημερών προσέφυγε  η Αίγυπτος, ενώ  τρέχουν προγράμματα  ακόμη και για  την Κίνα

Εμπλοκές με ΔΝΤ από Ευρώπη έως ...Μογγολία!
Η σύλληψη του  Ντομινίκ Στρος – Καν από την αστυνομία της Νέας Υόρκης έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά παράλληλα προκάλεσε άμεσα πληθώρα σεναρίων για την επόμενη ημέρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το οποίο «παραμένει σε πλήρη λειτουργία» μετά τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του, όπως έσπευσε να ανακοινώσει νωρίτερα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Οργανισμού Καρολάιν Άτκινσον. Η οποία επίσης τόνισε πως καθήκοντα «αρχηγού» αναλαμβάνει ο – επίσης υπ’ ατμόν – Τζον Λίπσκι.

Κλείσιμο
Το θέμα όμως είναι πως η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ανοίγει μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στην ηγεσία του Ταμείου, ενός οργανισμού δηλαδή που παίζει καταλυτικό ρόλο, τόσο στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όσο και σε αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Επίσης πρόκειται  για έναν οργανισμό στον οποίο μόλις προχθές προσέφυγε η  Αίγυπτος ζητώντας δάνειο και βοήθεια, ενώ δεκάδες είναι οι χώρες  που έχουν συνδέσει τις τύχες  τους με την πορεία – και τα κεφάλαια – του ΔΝΤ!

Συνεπώς τα δυνητικά προβλήματα είναι πολλά.

Ένα τέτοιο – και  άμεσο – παραδέχεται το  Associated Press που σε τηλεγράφημά του τονίζει πως δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα.


“Δεν  θα επηρεάσει, λέει ο  Σόιμπλε”

Βέβαια αντίθετη άποψη έσπευσε να εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του  στο γερμανικό κανάλι ARD τόνισε ότι  η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν «δεν θα επηρεάσει τις συζητήσεις για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης στην Ευρωζώνη»!

Εκείνο που δεν  πρέπει να ξεχνάμε βέβαια είναι πως  εκτός της Ελλάδας και του  «προβλήματός» της, το ΔΝΤ έχει σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων για μια πληθώρα  χωρών ανά τον κόσμο.

Προγράμματα που  εκ των πραγμάτων θα πρέπει τώρα να τα «τρέξουν» υψηλόβαθμα στελέχη  του Ταμείου που εν πολλοίς  ΔΕΝ είχαν εμπλοκή σε αυτά –  άρα και ενημέρωση.

Ενδεικτικό είναι  το γεγονός πως μόλις την Παρασκευή 13 του μηνός ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Τζον Λίπσκι είχε βρεθεί στην Κίνα για ένα προγραμματισμένο συνέδριο και μια σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, καθώς το ΔΝΤ έχει εκπονήσει μια μελέτη – μετά από αίτημα των κινεζικών αρχών – για την αναδιοργάνωση της κινεζικής οικονομίας. Την Παρασκευή ο κύριος Λίπσκι μίλησε στο Πεκίνο για το πρόγραμμα «China: Economic Transformation and Financial Reform».

Εκεί τον …  βρήκε και η είδηση της σύλληψης του Στρος – Καν και υποχρεώθηκε  να επιστρέψει άρον – άρον στη Νέα  Υόρκη για να αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του Ταμείου.

Αλλά θυμηθείτε  πως και ο ίδιος αποχωρεί τον Αύγουστο. Ή μήπως όχι ..;

Πέραν αυτών, τις  τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ «τρέχει» προγράμματα για την Ονδούρα, όπου αύριο έχει προγραμματιστεί  επίσκεψη κλιμακίου του ταμείου για την εκπόνηση έκθεσης αναφορικά με την πρόοδο της οικονομίας της χώρας, ενώ την Τρίτη έχει προγραμματισθεί η δημοσιοποίηση έκθεσης για τα … Barbados (!), για την Αιτή η υπογραφή μνημονίου (!!!) (Σ.Σ: Letter of Intent, Memorandum of Economic and Financial Policies and Technical Memorandum of Understanding) και ένα ανάλογο ραντεβού στην … Μογγολία.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης