Σταϊκούρας: Το 80% των πολιτών, τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα θα δουν σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Το 80% των πολιτών, τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα θα δουν σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σε σχέση με το 2018, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, μόνιμα, ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερο φόρο ακίνητης περιουσίας είπε ο υπουργός Οικονομικών

σταικουρας
Τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά  και επιχειρήσεις περιέγραψε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως για την απορρόφηση μέρους των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης το κράτος διαθέτει 3,7 δις ευρώ ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ 35% όταν η προεκλογική της δέσμευση ήταν για μείωση 30%. «Εξαντλούμε τον δημοσιονομικό χώρο. Αυτόν που υφίσταται σήμερα με μια συστοιχία μέτρων που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών. Το ποσό που δόθηκε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέρχεται σε 3,7 δις ευρώ. Κάνουμε ότι μπορούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο διαρκεί η κρίση» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανεφερε πως «είναι επιλογή μας να μειώσουμε εκείνους τους φόρους που διασφαλίζουν υψηλή ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή.

Μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε όλες τις επιχειρήσεις. Μειώνουμε το ν ΕΝΦΙΑ κυρίως στην μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα. Συνεχίζουμε να ασκούμε πολιτικές με το πρόσημο του κοινωνικού φιλελευθερισμού». Ο υπουργός απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που ζητά οριζόντια μέτρα αντί στοχευμένων όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα εξηγώντας πως η τελική κυβερνητική απόφαση δεν «ελήφθη αβασάνιστα». «Θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε.

Αυτή την πρακτική άλλωστε υποστηρίζει και η ΕΚΤ. Το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις και να επιλεγούν προσωρινές στοχευμένες που θα απορροφούν το ενεργειακό κόστος κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» εξήγησε για να προσθέσει «Υπάρχει επιχειρηματολογία και για τις 2 απόψεις. Δεν σημαίνει ότι δεν βασανιστήκαμε. Εμείς επιλέξαμε να στηρίξουμε την μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Εσείς προτείνατε μια πολιτική που βοηθά όλη την κοινωνία και τους έχοντες».

«Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τα τιμολόγια ρεύματος. Αυτό έχει κοινωνικό πρόσημο. Βοηθάμε παραπάνω το κοινωνικό τιμολόγιο. Το τμήμα της κοινωνία που βάλλεται περισσότερο έχει χαμηλότερο εισόδημα. Αυτό έχει πρόσημο. Είναι πολλοί όχι λίγοι. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε κοντά τους. Οι πολλές μικρές επιχειρήσεις και όχι οι λίγες μεγάλες» είπε σε άλλο σημείο. Αναφορικά με τις επιστρεπτέες ανέφερε ότι από τα 8,3 δις ευρώ που συνολικά δόθηκαν προς επιχειρήσεις, το κράτος προσδοκά να λάβει πίσω 2,3 δις ευρώ. «Αυτό σημαίνει «κούρεμα» 6 δις ευρώ» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο δικαστήριο Φουρθιώτης-Αλεξανδράτου για τα 200.000 ευρώ της Τζούλιας που έκαναν «φτερά»

Μέτρα στήριξης: Στα 22 λεπτά το λίτρο η επιδότηση στα καύσιμα - Πριν το Πάσχα το έκτακτο επίδομα

Καλλιστεία Miss World: Αυτή είναι η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης