«Αν δεν δώσει λεφτά το ΔΝΤ, η Ευρώπη δεν συμπληρώνει τη δόση!»

«Αν δεν δώσει λεφτά το ΔΝΤ, η Ευρώπη δεν συμπληρώνει τη δόση!»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει 12 μήνες εγγυήσεις και δεσμεύσεις από την Ε.Ε.

«Αν δεν δώσει λεφτά το ΔΝΤ, η Ευρώπη δεν συμπληρώνει τη δόση!»
Δραματικό τόνο στις εξελίξεις γύρω από την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δίνει η προειδοποίηση του ΔΝΤ περί ενδεχόμενης μη καταβολής της επόμενης δόσης (του Ιουνίου) προς τη χώρα μας!

Με βάση δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πρακτορείο Reuters, ενδέχεται να υπάρξουν “λειτουργικές δυσκολίες” στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθούν οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στη δόση του Ιουνίου προς τη χώρα μας.

Κλείσιμο
Μόνο που τουλάχιστον τρεις χώρες, εν προκειμένω Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναπληρώσουν αυτά τα κεφάλαια, μάλιστα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η χώρα του δεν προτίθεται καν να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ελληνική διάσωση εάν δεν υπάρξει δέσμευση στο υπάρχον μνημόνιο από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Με δυο λόγια αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο κύριος Γιούνκερ είναι για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα χωρίς λύση, άμεση λύση, για τη χρηματοδότησή της μέσα στις επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες!

Το σίγουρο είναι πως ο κύριος Γιούνκερ είχε... προειδοποιήσει ήδη από την Τρίτη πως μπορεί να υπήρχε εμπλοκή με το ΔΝΤ. Είχε συγκεκριμένα πει ότι η Ευρώπη έπρεπε με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει “ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα” και να “εξετάσει προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”!

Με τον όρο “λειτουργικές δυσκολίες” το ΔΝΤ ουσιαστικά απαιτεί οικονομικές εγγυήσεις για να συνεχίσει να εκταμιεύει κεφάλαια προς την Ελλάδα, εγγυήσεις σε βάθος τουλάχιστον 12 μηνών. Τα διεθνή μέσα τονίζουν πως οι ιθύνοντες του ταμείου θέλουν με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά σε τροχιά τήρησης των δεσμεύσεών της μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση του υφιστάμενου πακέτου βοήθειας, του υφιστάμενου Μνημονίου.

Πάντως την ίδια ώρα ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ άλλα έλεγε, κι αυτός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο κύριος Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως “το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν έχει εκτροχιαστεί πλήρως”, όπως φοβούνται πολλοί, ενώ εκτίμησε ότι “θα χρειαστεί να περάσει μια 10ετία έως ότου ξεκαθαριστεί εάν έχουν αποδώσει οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις”!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης