Μπαίνει «φρένο» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος: Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός με το πλαφόν και τις επιδοτήσεις

Οι αλλαγές στο προτεινόμενο μοντέλο και ο αγώνας δρόμου για να μπει σε εφαρμογή αρχές Ιουλίου - Ενισχύεται με πρόσθετα έσοδα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος

Eν μέρει αποδεκτό κάνει η Κομισιόν τον ελληνικό μηχανισμό για την στήριξη των καταναλωτών, βάζοντας «κόφτη» στο σκέλος που προέβλεπε ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να αγοράζουν ενέργεια κάτω από την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Οι Βρυξέλλες μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και την Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, φαίνεται να προκρίνουν το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά με τις επιδοτήσεις να συνεχίζουν να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προσθέτοντας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των καταναλωτών.

Κατόπιν αυτών και με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τις DG Energy και DG Comp, η ΕΕ δίνει το πράσινο φως στην αποσύνδεση των τιμών από τις τιμές του φυσικού αερίου. Όμως το χρηματιστήριο ενέργειας για να προστατευθούν οι αρχές του target model θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε ως σήμερα, υπηρετώντας το διασυνοριακό εμπόριο.

Η αλλαγή έρχεται στον τρόπο που θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας. Για πρώτη φορά την αποζημίωση αυτή δεν θα καθορίζει η τιμή της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα δηλαδή των σταθμών φυσικού αερίου αλλά μία προκαθορισμένη τιμή ανά τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά), η οποία θα βασίζεται στο μεταβλητό κόστος συν κάποιο εύλογο κέρδος και θα μεταβάλλεται για το αέριο και το λιγνίτη με βάση τις διεθνείς τιμές των δύο καυσίμων (TTF, CO2). Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις διακυμάνσεις τιμών θα είναι διαφορετική ανά μέρα. Για τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά υπολογίζεται μία τιμή στα επίπεδα των 80 με 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αλλαγή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι ότι η διαφορά μεταξύ χονδρεμπορικής τιμής και πλαφόν θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί μαζί με τους άλλους πόρους (υπερκέρδη ΑΠΕ, ρύπους) και τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα μέτρα μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες οι διαδικασίες ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός από 1 Ιουλίου, κάτι όμως που κρίνεται επισφαλές, δεδομένης της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των καταναλωτών που απαιτείται να γίνει και από την πλευρά των προμηθευτών ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το ΥΠΕΝ, την επόμενη εβδομάδα, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Με το σχέδιο αυτό το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει και σε απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία μαζί με την οριζόντια διατήρηση των επιδοτήσεων θα ρίξουν τους λογαριασμούς ρεύματος.



Ειδήσεις σήμερα:

Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, βροχές στα κεντρικά και βόρεια - Μίνι καύσωνας από αύριο

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι το YouTube «κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή

MasterChef: Ο παίκτης που αποχώρησε και η τελική πεντάδα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr