ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

Η κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου - Το 10ετές ιταλικό έφτασε χθες πάνω από 4% για πρώτη φορά από το 2014 - Μετά την ανακοίνωση από την Φρανκφούρτη, τα σπρεντ συρρικνώθηκαν -Πέντε σενάρια για την μορφή της παρέμβασης

ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη, στις 12:30 μ.μ., «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας.

«Θα έχουν μια ad hoc συνάντηση για να συζητήσουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ομόλογα της ευρωζώνης κάνουν ράλι, ενώ τα σπρεντ συρρικνώθηκαν. Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, κάτω από το 4%. Το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς μειώθηκε στις 324 μονάδες βάσης. Και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μειώθηκε στο 4,554% κατά 2,32%, ενώ το σπρεντ επίσης αποκλιμακώθηκε.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις ισχυρές που δέχονται τα ομόλογα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 4% για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν ήδη τονίσει πως είναι έτοιμοι να επέμβουν κατεπειγόντως, αν διευρυνθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού στην αγορά του κρατικού χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από μεγαλύτερη αύξηση δύο μήνες αργότερα, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6% στο 1,0475 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της συνεδρίασης.

«Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στο Λονδίνο.

«H ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Τα 5 σενάρια της παρέμβασης

Σύμφωνα με την Capital Economics, το Συμβούλιο έχει μία σειρά από επιλογές:

Πρώτον, και κατ’ ελάχιστον, είναι πιθανό να επαναλάβει με πιο έντονη γλώσσα από ό,τι έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων.

Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η ΕΚΤ να πει ότι θα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο εργαλείο κατά του κατακερματισμού εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να απογοητεύσει τις αγορές, εκτός αν ήταν αξιόπιστο και αν φαινόταν να έχει την ισχυρή υποστήριξη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου.

Τρίτον, η EKT θα μπορούσε να δεσμεύσει ένα κονδύλι χρημάτων το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί και αν είναι αρκετά μεγάλο (ίσως 750 δισ. ευρώ ή περισσότερα) μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στα spreads. Αλλά οι αμφιβολίες θα παραμείνουν σχετικά με το αν και πότε θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Τέταρτον, η Τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες της ώστε να της επιτρέπει να επανεπενδύει με ευελιξία τίτλους εντός του PEPP για την αντιμετώπιση κινδύνων που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Από μόνο του, αυτό θα ήταν πιθανώς επίσης απογοητευτικό για την αγορά, διότι το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων που λήγουν είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την πιθανή ανάγκη σταθεροποίησης των αγορών. Το ίδιο θα ίσχυε πιθανότατα και για οποιεσδήποτε άλλες βελτιώσεις των υφιστάμενων εργαλείων πολιτικής.

Πέμπτον, και πιο αποτελεσματικό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι έχει ήδη ένα έτοιμο ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σύντομα. Ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να είναι μεγάλο και ευέλικτο. Θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στις περιφερειακές χώρες, αυξάνοντας παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Διαβάστε αναλυτικά για τις εκτιμήσεις της Capital Economics στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη - Σε λιγότερο από δύο ώρες έβρεξε 1,5 φορά περισσότερο από όλο τον Ιούνιο!

Ιερωμένος ο τεχνικός της Google που «ανακάλυψε» ότι τα ρομπότ έχουν συνείδηση

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές... αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης