Γιατί η Cryptoqueen μπορεί να προκαλέσει «θύελλα» στο bitcoin

Γιατί η Cryptoqueen μπορεί να προκαλέσει «θύελλα» στο bitcoin

Η Most Wanted του FBI, Dr Ruja Ignatova, φέρεται να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων στον κόσμο - Πού τα κρύβει;

cryptoqueen
Ξεκίνησε την «καριέρα» της ως ο άνθρωπος που θα γκρέμιζε το Bitcoin, βάζοντας στη θέση του το δικό της νόμισμα. Πήρε το προσωνύμιο «Cryptoqueen». Έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως δεν ήταν όλα όπως φαίνονταν. Σήμερα, την αποκαλούν -όχι αδίκως- τη μεγαλύτερη απατεώνισσα όλων των εποχών. Είναι στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI και της Europol.

Τα θύματά της είναι χιλιάδες. Διαφεύγει εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Κι όμως: Η Dr Ruja Ignatova ίσως να κρατά στα χέρια της την τύχη των κρυπτονομισμάτων. Ίσως να μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική θύελλα εν μέσω «κρυπτο-χειμώνα» στο bitcoin.

Από δικαστικά έγγραφα που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία, διεθνώς, η Ignatova φέρεται να έχει προσθέσει στο portfolio της, μέσω συμφωνιών με πανίσχυρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που έπεσαν στα δίχτυα της, τα προηγούμενα χρόνια, τον γιγαντιαίο αριθμό των 230.000 Bitcoin. Στο peak της τιμής του βασικού κρυπτονομίσματος, τον περασμένο Νοέμβριο, αυτά είχαν αξία 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακόμα και με σήμερα, με την κατάρρευση της τιμής του, η αξία τους είναι κατά τι λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και, αν τα κατέχει ως σήμερα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος bitcoin στον πλανήτη.


Για την ακρίβεια -αν υποθέσουμε ότι δεν κατείχε καθόλου bitcoin ως τότε- βάσει των δικαστικών εγγράφων από τα ΗΑΕ, η Ignatova αγόρασε το 2015 τέσσερα USB sticks που περιείχαν 230.000 BTC (αξίας τότε 48,5 εκατ. δολαρίων), πληρώνοντας το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι και επιχειρηματία Σεΐχη Saoud bin Faisal Al Qassimi, 210 εκατ. dirhams (το νόμισμα των Εμιράτων), περίπου 50 εκατ. δολάρια. Η Cryptoqueen ήξερε τότε ότι επενδύει στο μέλλον της, αλλά όχι όπως το φαντάζονταν όλοι. Επένδυε σε ένα μέλλον ως φυγάς.

Κλείσιμο
Το ερώτημα, φυσικά (εκτός από το πού βρίσκεται η ίδια, αφού εξαφανίστηκε από το 2017, όταν πέταξε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα) είναι το αν θα μπορούσε να τα διαχειριστεί χωρίς να τραβήξει επάνω της την προσοχή των διεθνών διωκτικών αρχών. «Το να ξεφορτωθείς (assets) αξίας μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ δυσκολότερο απ’ όσο πιστεύετε», εξήγησε ο ειδικευμένος στα κρυπτονομίσματα συγγραφέας David Birch, επισημαίνοντας ότι οι διωκτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν “έξυπνους” αλγόριθμους ώστε να εντοπίσουν τα νομίσματα και τις ροές τους στο δίκτυο.

Περισσότερα: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης