Χατζηδάκης: Επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης νέων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης νέων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Από χθες η προκήρυξη για τις πρώτες 80.000 θέσεις

«Δίνουμε προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων. Έχουμε πλέον διπλάσιο προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ καθώς και δύο διαφορετικά εργαλεία με διακριτές δράσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, σχετικά με την πολιτική και τα προγράμματα για τους «Νέους και την εργασία».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε πως «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της νέας γενιάς, ύψους 1 δισ. ευρώ, που είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που έγινε ποτέ. Και θα καλύψει μισό εκατομμύριο ανέργους και εργαζόμενους». Ήδη χθες, ενημέρωσε ο υπουργός «βγήκε η πρόσκληση και ξεκινάμε τις διαδικασίες από 27 Ιουλίου για 80.000 ανέργους που μπορεί να εκπαιδευτούν, βασικά σε ψηφιακές και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ έχουμε και 150.000 εργαζομένους για τους οποίους σύντομα θα υπάρχει μια δεύτερη προκήρυξη». Αθροιστικά, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης «έχουμε ήδη, τώρα μέχρι το φθινόπωρο, προκηρύξεις εκπαίδευσης για 230.000 διαφορετικές περιπτώσεις εργαζομένων και ανέργων για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, μεταξύ των άλλων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο υπουργός, «έχουμε και προγράμματα ενεργών πολιτικών απασχόλησης και προώθησης της απασχόλησης με 74.000 θέσεις καθώς και πιλοτικά προγράμματα προώθησης απασχόλησης για 31.000 ωφελούμενους. Αθροιστικά, δηλαδή, 105.000 άνεργοι μπορούν να βρουν δουλειά με αυτά και μόνο τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης».


Επιπροσθέτως και στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, σημείωσε ο υπουργός, ένας βασικός του άξονας είναι οι νέοι, γι' αυτό έχουν προβλεφθεί δράσεις όπως προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων από 18 έως 29 ετών. Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πράσινη ψηφιακή και γαλάζια οικονομία. Ενίσχυση της μαθητείας για νέους έως 29 ετών και προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής αλλά και πρόγραμμα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.


Ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι στην εθνική στρατηγική απασχόλησης υπάρχει «σύνολο παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, όπως η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, η επιδότηση θέσεων εργασίας και θέσεων πρακτικής άσκησης, τα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων κ.λ.π αλλά και άλλες χρηματοδοτούμενες δράσεις από τον εθνικό προϋπολογισμό, όπως είναι το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» και μια σειρά από ειδικά προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αλλά και πολιτικές όπως η μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, τους ατομικούς κουμπαράδες, για όσους νέους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και για όσους το επιλέξουν από του χρόνου και είναι κάτω των 35 ετών και είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται στις Σκανδιναβικές χώρες. Τα μέτρα, επίσης, για τους νέους γονείς και την οικογένεια, μεταξύ των οποίων είναι η άδεια πατρότητας που θεσπίστηκε για πρώτη φορά. Οι διευρυμένες γονικές άδειες που καλύπτονται και για τους δύο γονείς από την ΔΥΑ. Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Η κάλυψη των νέων οικογενειών από βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου καλύπτουμε 30.000 περισσότερα παιδιά από ότι το 2019. Η δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120.000 μεγάλες επιχειρήσεις για την διευκόλυνση νέων εργαζομένων που προωθείται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Εργασίας. Οι «νταντάδες» της γειτονίας και άλλα μέτρα συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.


Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που προετοιμάζει αυτή την περίοδο και θα ανακοινωθεί τους επόμενους από την κυβέρνηση, για τη νέα στεγαστική πολιτική όπου θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδότηση από ένα εύρος εναλλακτικών πηγών και στο επίκεντρο του θα είναι και η νέα γενιά που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ενοίκια και την στέγασή της.



Ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε πως η υψηλή ανεργία των νέων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, τον Απρίλιο του 2021 η ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών να έχει αποκλιμακωθεί στο 36,8%, από το 43,7% του 2017 και από το 40% του 2018, αλλά εξακολουθεί ακόμα να είναι σε υψηλό ποσοστό.


Στην κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, ποτέ δεν διακηρύξαμε και δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι έχουμε μαγικές συνταγές, σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά ξεκινήσαμε μια προσπάθεια σε πολλά επίπεδα έτσι ώστε η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις και με αυτό τον τρόπο να μειωθεί και η ανεργία. Και πράγματι, σε ένα σημαντικό βαθμό, η προσπάθεια αυτή πέτυχε μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και η ανεργία από 17,3%, που την παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019, μειώθηκε στο 12,5% τον Απρίλιο του 2021. Και αυτό, όπως θα λέγαμε στην καθημερινότητα, «δεν έτυχε, πέτυχε». Υπενθύμισε πως την τριετία 2020-2022 δόθηκαν λόγω του κορονοϊού, 10 δισ. ευρώ για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι που επλήγησαν από την πανδημία. Με διάφορές πολιτικές βοηθήθηκαν πάνω από 380.000 άνεργοι να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις και παρέχοντας κατάλληλη κατάρτιση. Τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τριπλασιάστηκαν και από 10.000 περίπου θέσεις το χρόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση, πλέον πήγαμε σε ρυθμούς 30.000 θέσεων επιδότησης για εξεύρεση απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ενώ προωθήθηκαν και καινοτόμα προγράμματα, μεταξύ των άλλων, με ένα πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Σε αυτό, δε, το πρόγραμμα, είχαν τη δυνατότητα 3.000 νέοι να ολοκληρώσουν μια κατάρτιση στην Google και στην συνέχεια να λάβουν έκαστος 15.000 ευρώ για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας.


Εστιάζοντας στην κατάρτιση, ο υπουργός ανέφερε, χθες βγήκε στη δημοσιότητα η νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης, με τα οποία συνδέουμε ένα μέρος της αποζημίωσης των «δασκάλων» όσο και των «μαθητών» κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Το 30% οι εκπαιδευόμενοι θα το λαμβάνουν μόνο εφόσον περνάνε κάποιες εξετάσεις πιστοποίησης. Παράλληλα, ανοίγουμε και τις πόρτες των Πανεπιστημίων στους ανέργους και τους εργαζόμενους, όπου για πρώτη φορά και τα ΑΕΙ μπαίνουν μέσα στην κατάρτιση και ήδη μας έχουν υποβάλλει προγράμματα, εμώ συνεχίζει και η συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τέσσερις διεθνείς κολοσσούς.


Ο υπουργός ανέφερε ότι θεωρούμε ότι «οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την ίδια την αγορά είναι το βασικό εργαλείο αλλά το κράτος δεν πρέπει να μένει και δεν μένει αδιάφορο απέναντι στα προβλήματα των νέων γι' αυτό και ερχόμαστε και δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες που είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε αυτά τα ποσοστά ανεργίας» και «προσπαθούμε να μιλήσουμε με έργο και την απλή λογική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς».


Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη δευτερολογία του και απαντώντας στις «οργισμένες», όπως είπε, επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως μπορεί να καταλάβει το ΚΚΕ που θέλει έναν εργοδότη και αυτός να είναι το κράτος, αλλά δεν καταλαβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ που για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση «πλάθει και κατασκευάζει μια δική του πραγματικότητα που δεν έχει αντιστοίχιση με την πραγματική πραγματικότητα». Κάλεσε μάλιστα, η αντιπαράθεση να γίνεται επί πραγματικών, επίσημων και μετρήσιμων στοιχείων και αναρωτήθηκε: Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,3% και τώρα είναι 12,5%; Οι μισθοί μετά την αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό έχουν φέρει τη χώρα, στην 9η θέση στην Ευρώπη των «22», που έχουν το σύστημα του κατώτατου μισθού; Σε σχέση με το ΑΠΕ του 2020 δεν δόθηκε η αύξηση; Στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τη διετία 2020 -2022 της ΝΔ δεν βγήκαν 50.000 θέσεις εργασίας και το 2022 σχεδιάζονται ακόμα 80.000 θέσεις εργασίας, όταν την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΟΑΕΔ είχαν βγει 42.507 θέσεις εργασίας για την κάλυψη ανέργων; Είναι διάλυση των εργασιακών σχέσεων η άδεια πατρότητας; Η αύξηση των γονικών αδειών; Η κάλυψη του 50% των γονικών αδειών από την ΔΥΑ; Η εξίσωση προς τα πάνω των δικαιωμάτων των εργατοτεχνιτών με τα δικαιώματα των υπαλλήλων; Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασίας; Η ψηφιακή κάρτα εργασίας;.


Σχετικά με την «ιερά οργή» του ΣΥΡΙΖΑ για τις κοινωνικές παροχές, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και σε σχέση με το 2018-2019, έχουμε τώρα 30.000 περισσότερα παιδιά που καλύφθηκαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση δαπανών κατά 26%. Στο επίδομα γέννησης έχουμε περίπου 76.000 ωφελούμενους, ετήσια δαπάνη 152 εκατ. ευρώ. Σε οικογενειακά επιδόματα 762.000 ωφελούμενους, δαπάνη 1.000.035.000 ευρώ. Σε επιδόματα στέγασης 265.000 ωφελούμενους, δαπάνη 368 εκατ. ετησίως. Επιδόματα αναπηρίας σε 184.000 ωφελούμενους, δαπάνη 890 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υπάρχουν 280.000 ωφελούμενοι, δαπάνη 706 εκατ. ευρώ ετησίως. Ανασφάλιστοι υπερήλικες 36.000 ωφελούμενοι , δαπάνη 149 εκατ. ευρώ ετησίως και όλα αυτά τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που ετησίως αθροίζονται στο ποσό των 3.000.320.000 ευρώ και εάν σε αυτά προστεθούν και τα επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΑΕΔ που είναι άλλο 1.000.476.000 ευρώ ετησίως για ανέργους, ένα σύνολο επιδομάτων μόνο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ετησίως είναι 4.796.000.000 ευρώ! Και αυτή, είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι για εσάς «η υποτιθέμενη ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης»!.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr