Berkshire Hathaway: Ζημιές $44 δισ. αλλά οι επενδυτές… πίνουν νερό στο όνομα του Μπάφετ

Η στρατηγική του Γουόρεν Μπάφετ που κερδίζει και πώς ξεπερνάει τιες αποδόσεις του S&P 500

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν ένας όμιλος κατέγραφε ζημιές ύψους 43,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τρίμηνο, θα γινόταν “σεισμός”. Οι επικεφαλής του θα απολύονταν, οι αναλυτές θα χτύπαγαν καμπανάκια κινδύνου και οι επενδυτές θα… έτρεχαν πανικόβλητοι. Στην περίπτωση της Berkshire Hathaway, που ανακοίνωσε αυτά τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2022, απλά ήταν… Σάββατο.

Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν “αγχώνονται” από τις τεράστιες ζημιές και οι αναλυτές μιλούν για “ανθεκτικότητα” της Berkshire και… αρνούνται πεισματικά να δώσουν “sell”, έχει ονοματεπώνυμο: Γουόρεν Μπάφετ. O 91χρονος επικεφαλής της Berkshire, γνωστός και ως “Μάντης της Όμαχα”, απολαμβάνει την αμέριστη εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επενδυτές της ανθρώπινης ιστορίας, λόγω της ιδιόρρυθμης στρατηγικής που ακολουθεί. Και της αποδεδειγμένης, επί μισό και πλέον αιώνα, αποτελεσματικότητάς του.

Εν αρχή ην η… ιστορία του Μπάφετ. Ο κορυφαίος επενδυτής δεν δημιούργησε μια περιουσία που ξεπερνά τα 100 δισεκατ. δολάρια κατά λάθος. Για την ακρίβεια, δεν έχει μόνο θεωρητική γνώση επάνω στην οικονομία και τις επιχειρήσεις (απορρίφθηκε από το Harvard και σπούδασε οικονομικά στο Columbia) αλλά και πρακτική, κυριολεκτικά από μικρό παιδί: Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές σε ηλικία μόλις 11 ετών (από τα χρήματα που έβγαλε, μοιράζοντας εφημερίδες) και στα 13, αφού έβγαζε κέρδη από τις επενδύσεις του, υπέβαλε την πρώτη του φορολογική δήλωση.

Όμως η αρχή των πάντων, έγινε το 1956, όταν αγόρασε μια -υπό χρεοκοπία- κλωστοϋφαντουργία, ονόματι Berkshire Hathaway. Αυτή χρησιμοποίησε ως όχημα, στεγάζοντας τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επένδυε. Σήμερα, έχει μερίδια σε αμέτρητες εταιρείες, κάποιες από αυτές οι πιο πετυχημένες του κόσμου: Από την ασφαλιστική Geiko, στην κατασκευάστρια μπαταριών Duracell, στην αυτοκινητοβιομηχανία Nio, την αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen, την Apple, την Kraft-Heinz, τη Fruit of the Loom, κατασκευές, βιομηχανίες, ακίνητα, τον σιδηρόδρομο BNSF, ασφαλιστικές και πολλές ακόμα. Διαθέτει επίσης ένα equity portfolio άνω των 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάφετ έχει μια πολύ ιδιόμορφη στρατηγική που τον έφτασε ως εδώ. Αρχικά, εμμένει στο “buy and hold”. Με εξαίρεση τις αεροπορικές -τις τοποθετήσεις στις οποίες εγκατέλειψε μετά την πανδημία, καθώς δεν πιστεύει σε αυτές- ο μεγαλοεπενδυτής δείχνει μια, συχνά ανεξήγητη, επιμονή στη διακράτηση των μετοχών που έχει επιλέξει. Ακόμα και όταν αυτές είναι χαμηλά, ο Μπάφετ θα επιμείνει, καθώς δεν τον ενδιαφέρει το γρήγορο κέρδος. Τόσο πολύ δεν τον ενδιαφέρει, που αρνείται να παρέχει ενημέρωση τριμήνου στους επενδυτές!

Υπομονή. Αυτό συστήνει στους συχνά ανυπόμονους επενδυτές ο Μπάφετ. Στο πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται ότι η υπομονή που εξασκεί και συστήνει, φέρνει τεράστια κέρδη, αρκεί κάποιος να “βλέπει” τόσο μακριά ώστε να περιμένει να του αποδώσει η επένδυση σε διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως έχει εξηγήσει ο επικεφαλής αμερικανικης επενδυτικής στρατηγικής στη UBS, Μάικλ Κρουκ, οι επιλογές του Μπάφετ συχνά υποαποδίδουν στην αγορά. Παρότι η Berkshire Hathaway παρουσιάζει ανάπτυξη της αξίας της κατά 19% το έτος, απο το 1965 ως σήμερα, υπάρχουν χρονιές, ή ακόμα και πενταετίες, στις οποίες ο κολοσσός υποαποδίδει. Aλλά ακόμα και αυτό, έχει εξήγηση.

Επιπλέον, έχει ένα ιδιαίτερα ετερογενές χαρτοφυλάκιο. Ο Μπάφετ επενδύει -κυριολεκτικά- σε ό,τι του αρέσει. Η Coca-Cola, για παράδειγμα, την οποία πίνει μανιωδώς καθημερινά, ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες του μετοχές. Από την άλλη, αυτή η ανομοιογένεια στις επενδύσεις του, όπως αποδεικνύεται, έχει (επενδυτική) λογική. Αυτό μπορούμε να το δούμε σήμερα. Οι ζημιές από την πτώση της τιμής των μετοχών και την ασφαλιστική εταιρεία της Berkshire, αντισταθμίζονται από τα λειτουργικά κέρδη,από τα κέρδη στην αντασφάλιση και το σιδηρόδρομο BNSF.

Συνηθίζει, δε να επενδύει και σε εταιρείες που μοιάζουν να μην έχουν λογική και επενδύει σε αυτές. Όπως έκανε αγοράζοντας την εταιρεία παραγωγής εγκυκλοπαιδειών World Book, η οποία είχε προ πολλού ξεπεράσει το peak της, έφτασε κοντά στην κατάρρευση, αλλά στηρίχθηκε, απομένοντας σήμερα η μοναδική έντυπη εγκυκλοπαίδεια στις ΗΠΑ. Ο λόγος που το κάνει αυτό, έχει εξηγήσει ο ίδιος είναι για να διατηρείται η φήμη του ότι παρέχει στήριξη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στις επιχειρήσεις στις οποίες αποκτά μερίδιο. Αυτό, με τη σειρά του, τον βοηθά να κλείσει καλύτερες συμφωνίες για μελλοντικές εξαγορές.

Επιπλέον, είναι ο λιτός τρόπος διαβίωσης που κάνει. Ο Μπάφετ ζει στο ίδιο σπίτι που είχε αγοράσει με δάνειο στα 70s, πηγαίνει καθημερινά για πρωινό στα McDonald’s, μετακινείται με ένα παλιό αυτοκίνητο που οδηγεί ο ίδιος. Όλα αυτά -και πολλά ακόμα- καταδεικνύουν πως δε μπρόστικό σύστημα απο

Με αυτή τη στρατηγική, έχει καταφέρει να ξεπερνά σε επιδόσεις του S&P 500, για περισσότερο από 20 χρόνια, εκ των οποίων 11 συνεχόμενα. Σε όλο το διάστημα της δραστηριοποίησής του, έχει περιόδους που υποαποδίδει, ακόμα και ολόκληρες πενταετίες, αλλά γιατί να ασχοληθεί κανείς; Επειδή ξέρει τι κάνει, κάνοντας τους αναλυτές σήμερα να τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Όπως ο αναλυτής της Edward Jones & Co Τζέημς Σάναχαν, ο οποίος λέει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν την ανθεκτικότητα της Berkshire», ή η αναλύτρια της CFRA Research, Κάθι Σέιφερτ που δίνει σύσταση “hold” για την εταιρεία.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr