Πετρέλαιο: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές - «Πυροσβεστική» παρέμβαση από τις ΗΠΑ

Oι παραγωγοί πετρελαίου (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο - Δέσμευση Μπάιντεν για μέτρα απρόσκοπτης στήριξης του «ενεργειακού εφοδιασμού»

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ+) να μειώσει οριακά την παραγωγή.

Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 2,8% στα 95,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI αυξήθηκε κατά 2,7% στα 89,18 δολάρια το βαρέλι.

Oι παραγωγοί πετρελαίου αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, που αντιστοιχεί στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Παράλληλα, συμφώνησαν για ενδεχόμενη συνεδρίαση, ώστε να προσαρμόσουν την παραγωγή, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, που είναι στις 5 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, οι τιμές είχαν καταγράψει άνοδο πάνω από 3%, περί τα τέσσερα δολάρια/βαρέλι, ωστόσο τελικά «συγκρατήθηκαν», καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση» σχολίασε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους δέκα συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς. Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές πετρελαίου είχαν υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού «άγγιξαν» πολυετή υψηλά τον Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα lockdown λόγω κορωνοϊού σε τμήματα της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα αργού στον κόσμο, μπορεί να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ο «σεξουαλικός φάκελος» του Μακρόν - Οι... καυτές λεπτομέρειες που γνώριζε ο Τραμπ

Χάρης ο εξορκιστής και το σατανικό κύκλωμα της Θεσσαλονίκης

Βραζιλιάνικη φιέστα στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την παρουσίαση του Μαρσέλο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr