Φέρνει παρέμβαση ΔΝΤ το ελληνικό ντόμινο;

Έπεσε κάτω από τις 11.900 ο Dow Jones...

Οι μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και η βύθιση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου εδώ κι έναν μήνα, ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου για την Ευρωζώνη που κυριολεκτικά τρίζει συθέμελα από την «ελληνική αγανάκτηση» που αποτελεί και το κύριο θέμα/πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που επέφερε η κλιμάκωση των αντιδράσεων των Ελλήνων πολιτών, έτσι όπως μεταδόθηκε λεπτό προς λεπτό από τα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως όμως οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο που βρήκαν τις αγορές μάλλον απροετοίμαστες για τέτοια ραγδαία επιδείνωση του σκηνικού, για τόσο βίαιη επίσπευση των αλλαγών που προαλείφονταν εδώ και μέρες στη χώρα μας, έχουν κυριολεκτικά «παγώσει» τους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς, οι οποίοι μόλις προχθές απέτυχαν – για πολλοστή φορά – να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος», με τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους!

Οι εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές που παράλληλα «μυρίστηκαν αίμα», όπως πολύ εύγλωττα δήλωνε νωρίτερα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο.  Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούσαν και πάλι πως μία συμφωνία τύπου "Πρωτοβουλίας Βιέννης" για την χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εκληφθεί ως χρεοκοπία, κάνοντας ευθέως λόγο για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε επίπεδο "C" (ήτοι επίπεδο στάσης πληρωμών)!

Κάπως έτσι οι πανευρωπαϊκοί δείκτης Stoxx 600 και Euro Stoxx 50 υποχώρησαν κατά 1,06% και 1,74% αντίστοιχα, ενώ έπεσε κάτω όχι μόνο από τις 12.000 αλλά και από τις 11.900 ο Dow Jones, υποχωρώντας κατά 1,48%. Ανάλογα, υποχώρησε κάτω από τα 1,42 το ευρώ καθώς και στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τις άμεσες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.

Για του λόγου το αληθές στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφορούν δηλώσεις διαχειριστών κεφαλαίων που ευθέως κάνουν λόγο για την «ανικανότητα των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να δώσουν οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση χρέους». Για να μην μένει αμφιβολία νωρίτερα σήμερα – και πριν τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις – η Moody’s προειδοποιούσε ΚΑΙ ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κολοσσούς (BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale) πως θα τους υποβαθμίσει λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος και την ελληνική αγορά!

Πάντως η ίδια η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να κρύψει πως ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη μετάδοση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ΕΕ και το παραδέχεται στην εξαμηνιαία της έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εντύπωση προκαλεί και η άμεση παραδοχή της περί της αποτυχίας της «συνταγής» αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα. Γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση πως «οι προσπάθειες να περιοριστεί η κρίση χρέους δεν ήταν επαρκείς για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες» … Και καταλήγει πως «οι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα για πολλές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, ιδίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές δυσκολίες».

Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι ένα δημοσίευμα του BBC News που κάνει λόγο για τον .. .φόβο των Ευρωπαίων Επιτρόπων σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης! Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο διατείνεται πως έχει στην κατοχή του ένα non paper που κυκλοφόρησε στα γραφεία των Ευρωπαίων Επιτρόπων ΠΡΙΝ το προχθεσινό έκτακτο Eurogroup και στο οποίο εκφράζονται οι ανησυχίες των Επιτρόπων ακόμα και για την προτεινόμενη ως μόνη εφικτή λύση για την Ελλάδα, δηλαδή την νέα χρηματοδότησή της με την εθελούσια συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων. Κι αυτό γιατί ακόμα και οι της Κομισιόν λένε μεταξύ τους (;) πως αυτή η λύση θα σημαίνει ουσιαστική παραδοχή χρεοκοπίας με ό,τι αυτό θα σημάνει για την Ευρωζώνη συνολικά και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ειδικότερα!

Στο ίδιο non paper φέρεται να αναγράφεται πως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είναι «σαφώς πιο ανήσυχος και προβληματισμένος σήμερα παρά έναν χρόνο νωρίτερα, στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους».

Παρεμβαίνει το ΔΝΤ για να αποτρέψει χρεοκοπία;


Το πλήρες αδιέξοδο που διαφαίνεται πλέον στη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος» ίσως να επιταχύνει τις εξελίξεις με την παρέμβαση του ΔΝΤ!

Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση των Financial Times η απειλή μιας γενικευμένης αναταραχής στην Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας ωθεί τους ιθύνοντες του ΔΝΤ να αποφασίσουν εσπευσμένα την εκταμίευση της περιβόητης πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας, ουσιαστικά χωρίς δεσμεύσεις, παρά μόνον με την αόριστη δέσμευση της ΕΕ πως μελλοντικά θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ δήλωνε ότι δεν θα συμμετείχε στη νέα δόση για την Ελλάδα μέχρι να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική της Ε.Ε. Πλην όμως οι εξελίξεις τρέχουν, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας μοιάζει πιο ορατό από ποτέ κι έτσι οι ιθύνοντες του ΔΝΤ αποφάσισαν να … «προσφέρουν περισσότερο χρόνο στην ευρωζώνη για να επεξεργαστεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι FT!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr