Ενέργεια: Επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με συμφωνία προμήθειας LNG

Ενέργεια: Επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με συμφωνία προμήθειας LNG

Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης, σκληρό μπρα ντε φερ Γερμανίας - Ευρώπης για το πλαφόν

Ενέργεια: Επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με συμφωνία προμήθειας LNG
Οριστικό τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, βάζει η συμφωνία που συνήφθη με τη γαλλική TotalEnergies.

Σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις Βρυξέλλες να αναζητούν μια έστω, μεσοπρόθεσμη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κρατών-μελών, η συμφωνία με την TotalEnergies έρχεται να «σφραγίσει» την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, καθιστώντας την μια από τις πλέον ασφαλείς ενεργειακά χώρες για το ερχόμενο χειμώνα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ Εμπορίας και αφορά στην προμήθεια LNG που αντιστοιχεί σε 10TWh για πέντε μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξυπηρετεί δύο κεντρικούς στόχους της κυβερνητικής στρατηγικής: αφενός τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και αφετέρου τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμφωνία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά η χώρα ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Καταρχάς η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και πραγματοποιεί διαρκώς επαφές διευρύνοντας τον κατάλογο των προμηθευτών της και διαφοροποιώντας τις πηγές και οδεύσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, με το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 34% έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σκληρό μπρα ντε φερ Γερμανίας – Ευρώπης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Με τον «ενεργειακό πόλεμο» να κλιμακώνεται και την δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 να μηδενίζει κάθε πιθανότητα ομαλής τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό αέριο, προσέρχονται σήμερα τα 27 κράτη- μέλη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει τελικά ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας που έκριναν περισσότερο επιζήμιο ένα αντίστοιχο μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε ένα γενικευμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα εγκυμονούσε κινδύνους στις εισαγωγές του καυσίμου, αγνοώντας όμως τις εκκλήσεις 15 χωρών προς τις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να παρέμβει και να περιορίσει τις υψηλές τιμές. Επανέφερε μάλιστα πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, παρ’ ότι πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις προμήθειες και για τις χώρες που προμηθεύονται απρόσκοπτα ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η στάση της Κομισιόν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις εθνικές κυβερνήσεις και εκτιμούσαν ότι ανεξάρτητα από τον πόλεμο των non paper και τις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως πηγής, θα αποτελέσει την βάση της σημερινής συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας.

Το συμβούλιο υπουργών θα κληθεί επίσης να οριστικοποιήσει τα χαρακτηριστικά του νέου μηχανισμού υπερανάκτησης εσόδων (κατά το ελληνικό πρότυπο της φορολόγησης των υπερκερδών) στις ΑΠΕ, τα πυρηνικά, το λιγνίτη και τον άνθρακα -πλην φυσικού αερίου- με την προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης ανά τεχνολογία να ορίζεται στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συνάντηση πρέσβεων της ΕΕ για τις κυρώσεις

Αν και, όπως σημειώνει το Politico, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σήμερα θα συναντηθούν οι πρέσβεις της ΕΕ για να συζητήσουν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή.

Στη συνάντηση αναμένεται λεπτομερής τεχνική συζήτηση για το πώς θα λειτουργούσε το προτεινόμενο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και την Κύπρο για οποιαδήποτε αντίδραση στα σχέδια απαγόρευσης των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών να μεταφέρουν ή να ασφαλίσουν ρωσικό πετρέλαιο.


Ειδήσεις σήμερα:

Δανία: «Επίθεση» του πρίγκιπα Ιωακείμ στη βασίλισσα μετά την αφαίρεση των τίτλων από τα παιδιά του

Σήμερα η φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» βλέπει ο ΟΗΕ

Love Island: Ο... εισβολέας φίλος της Ηλιάνας, το μήνυμα που άναψε φωτιές και το «πάρτι» στο Twitter – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης