Γερμανία: Αισιοδοξία για την συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών αισιοδοξεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα υπάρξει η «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί στην ευθύνη του», είπε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργού, Μάρτιν Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα «πολύ μεγάλο ίδιο συμφέρον» για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Οι σχετικές συνομιλίες με τράπεζες και ασφάλειες, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, ξεκίνησαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, και θα ολοκληρωθούν μέχρι την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου στις 3 Ιουλίου.

Ο Κότχαους εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τότε θα έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, που θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Νωρίτερα πάντως, το Κόμμα των Πρασίνων στην Αυστρία, προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει την δημιουργία του ESM εκτός εάν εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.

Η ηγέτης του κόμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Πράσινοι, ενδέχεται να εμποδίσουν την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) εάν δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από τους ιδιώτες πιστωτές.

Η πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού κόμματος θα μπορούσε να εμποδίσει την κυβερνητική συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών από το να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκριση της δημιουργίας του ESM όταν το ζήτημα συζητηθεί στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Η ηγέτης των Πρασίνων Εύα Γκλάβισνιγκ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο ESM, που θα διαθέτει αποθεματικό ύψους περίπου 700 δισ. ευρώ, και έχει εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να ενεργοποιηθεί, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από το κόμμα της.

Σημειώνοντας ότι οι τράπεζες και «κερδοσκόποι» έχουν αποσπάσει μεγάλα κέρδη λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας η Γκλάβισνιγκ σημείωσε πως οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν την δημιουργία του ESM μόνον εάν ιδιώτες πιστωτές συμμετάσχουν στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

«Εάν αυτή η συμφωνία δεν περιέχει μια επαρκή δυνατότητα ώστε να συμμετέχει (ο ιδιωτικός τομέας), δεν βλέπουμε το λόγο να την υπερψηφίσουμε», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων.

Αξιωματούχοι τόνισαν ότι η όποια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ πρέπει να είναι οικειοθελής ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο» από τους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι έχουν απειλήσει να εκλάβουν μια τέτοια εξέλιξη ως επιλεκτική χρεοκοπία.

Αλλά η Γκλάβισνιγκ αντέτεινε ότι «εάν περιμένουμε πάρα πολύ ή δεν το κάνουμε αυτό θα εξακολουθήσει να υπάρχει τον κίνδυνο να τον επωμιστούν μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Αυτό δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σταθερή λύση».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr