Τραπεζική αναταραχή στην Ευρώπη

Στο στόχαστρο της Moody's οι ιταλικές τράπεζες

Σε μια πρωτοφανή  αναταραχή περιέπεσε σήμερα ο  ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, καθώς  στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης  και κατ' επέκταση των κερδοσκοπικών πιέσεων φαίνεται πως μπαίνουν σταδιακά Ισπανία και Ιταλία με αιχμή τις τράπεζες!

 

Νωρίτερα το πρωί η Moody's προχώρησε σε προειδοποιήσεις για την “υγεία” των ιταλικών τραπεζών και στη συνέχεια σε αναθεώρηση του outlook, των προοπτικών δηλαδή των 13 μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών και σε παράλληλη υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τίτλων συνολικά 16 τραπεζών της γείτονος χώρας. Πέραν αυτού – και ενδεχομένως με αφορμή την ανακοίνωση της Moody's – κυκλοφόρησαν φήμες στην αγορά πως οι ιταλικές τράπεζες δεν θα «περάσουν» στα πανευρωπαϊκά stress test εξαιτίας «του μεγάλου κουρέματος» που έχει επιβληθεί στα ιταλικά ομόλογα.

 

Η Moody's, στην αιτιολογική της έκθεση, έκανε λόγο για τις ανησυχίες των αγορών και των αναλυτών αναφορικά με την μεγάλη έκθεση των ιταλικών τραπεζών γενικότερα στα χρέη των χωρών της Περιφέρειας, αλλά και στο δυσθεώρητο ύψος των κρατικών, ιταλικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμώμενης αξίας άνω των 150 δις ευρώ! Με δεδομένο δε πως η Ιταλία παραμένει – πίσω μόνον από την Ελλάδα – η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της) η Moody's, και πιθανότατα και οι υπόλοιποι δύο οίκοι αξιολόγησης οσονούπω, θέτουν πλέον σε καθεστώς “παρακολούθησης” τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

 

Όπως ήταν επόμενο οι πιέσεις που δέχθηκε ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος ήταν μεγάλες με αποτέλεσμα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου να αποφασίσει την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των  τραπεζικών μετοχών εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών των τίτλων. Μια αναστολή που ήρθη μόλις δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης και πάντως αφότου οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών (UniCredit, Intesa Sanpaolo) κατέγραφαν απώλειες άνω του 8%. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ... μετάσταση της κρίσης και σε άλλες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με μεγάλες πιέσεις στις τιμές των γαλλικών, βρετανικών και ισπανικών τραπεζών.

 

Να σημειωθεί  πως ήδη από το ξεκίνημα της  εβδομάδας Ισπανία (και δευτερευόντως  Ιταλία και Γαλλία) έχουν εμφανώς  στοχοποιηθεί από τις αγορές, ιδίως  μετά τη δήλωση του εκτελώντα χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι πως η ισπανική οικονομία έχει πρόβλημα και χρειάζεται μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές. Η ανησυχία για τυχόν κατάρρευση και της Ισπανίας έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε συγκεκριμένους κύκλους επενδυτών και φυσικά δίνει τροφή και ... καύσιμα σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

 

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί και η πληροφορία που  μετέδωσαν το πρωί οι Financial Times πως  οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές  ζήτησαν από τις τράπεζες των  ΗΠΑ να καταθέσουν στοιχεία για την άμεση και έμμεση έκθεσή τους στην Ελλάδα, λεπτομέρειες ως προς τα CDS ευρωπαϊκού χρέους που κατέχουν αλλά και διευκρινίσεις αναφορικά με το πόσο προετοιμασμένες είναι για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας ή γενικότερα μιας επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr