Ανησυχίας συνέχεια στις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος

Η «Σιδηρά Κυρία» της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς κάλεσε την Ευρώπη «να θέσει πιο αυστηρούς όρους ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών».

Τον κώδωνα του κίνδυνου τον είχε χτυπήσει πρώτος ο ιστορικός πρόεδρος της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Bloomberg πως ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα σημάνει ακόμα και την απαρχή δευτέρου κύκλου ύφεσης στις ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα στοιχεία που κατεδείκνυαν πως οι αμερικανικές τράπεζες είναι «ανοικτές» κατά περίπου 41 δισ. δολάρια σε ελληνικό και γενικότερα ευρωπαϊκό χρέος!

Λογικά λοιπόν οι ιθύνοντες της αμερικανικής οικονομίας ανησυχούν για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους και σε αυτόν τον προβληματισμό εντάσσεται και η νέα έκκληση της κυρίας Σίλα Μπέιρ (Sheila Bair) για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να μην υπάρχει «πιστωτικό ατύχημα» λογω Ελλάδας και στις ΗΠΑ!

Η κυρία Μπέιρ, επικεφαλής του αμερικανικού Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), δήλωσε πως η δυστοκία που παρατηρείται εδώ και 20 μήνες στο να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση για το ελληνικό ζήτημα είναι «άλλη μια απόδειξη πως οι τράπεζες θα πρέπει να διακρατούν υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίου».

Και ακριβώς επειδή δεν έχει πειστεί, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι δραστηριοποιούμενοι στις αγορές, πως η οριστική επίλυση του «ελληνικού προβλήματος» και κατ' επέκταση η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη και σε μελλοντικές παρόμοιες «προκλήσεις» (Ιρλανδία, Πορτογαλία), η «Σιδηρά Κυρία» της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς κάλεσε την Ευρώπη «να θέσει πιο αυστηρούς όρους ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών».

Τόνισε ακόμη πως το θέμα της ρευστότητας και της επάρκειας κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο, είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο «περιπλέκεται το έργο της Ευρώπης να επιλύσει την ελληνική κρίση χρέους»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr