Capital controls στη Γερμανία; Η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Προετοιμασίες για bank run, μπλακ άουτ και άλλα δυστοπικά σενάρια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα

Αν και η Ευρώπη έχει γεμίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της ενόψει του χειμώνα, η μεγαλύτερη οικονομία της έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όχλους αγανακτισμένων πολιτών, bank runs και μπλακ άουτ.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, οι γερμανικές αρχές έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολές μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ έτσι ώστε να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης. Τα πλάνα συμπεριλαμβάνουν ενίσχυση των αποθεμάτων της Bundesbank έτσι ώστε να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης μετρητών αλλά και την επιβολή capital controls.

Οι ρυθμιστικές αρχές, παράλληλα, μελετούν τα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν σε ό,τι αφορά την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, όπως την προτεραιότητα παροχής καυσίμων για τις μεταφορές χρημάτων.

Οι μελέτες αυτές γίνονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και την ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin, όπως και πολλές οργανώσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Δένδιας: Το plan B για να αποφύγει τον εκβιασμό στη Λιβύη - «Γεια σας και αντίο»


Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η σιωπηλή επιδημία - Tουλάχιστον 223.000 περιστατικά στο ΕΣΥ το 2021


Αirbnb: Δήμοι και ένοικοι πολυκατοικιών θα «αποφασίζουν» για οποίον διαθέτει ακίνητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr