Scope Ratings: Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα

Scope Ratings: Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα

Η μείωση του χρέους, η ανάπτυξη πάνω από την τάση την περίοδο 2024 στα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας

elliniki-oikonomia
Η Scope Ratings, ένα έτος αφότου έγινε ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από επενδυτικής βαθμίδας, 2 Δεκεμβρίου, έγινε και η πρώτη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης που έδωσε θετικές προοπτικές στην Ελλάδα με ΒΒ+. Η Scope Ratings, εξηγεί ότι η τρέχουσα αξιολόγηση υποδεικνύει ότι η πιθανότητα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος είναι μία στις τρεις ή 33%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,1% το επόμενο έτος (μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου), αλλά θα ανακάμψει σε 1,5% πάνω από το δυνητικό επίπεδο έως το 2024 και 1,4% το 2025-27. Αυτό έρχεται μετά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω ανάπτυξη 6% εκτιμάται για το 2022). Ενώ ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύοντας την κρίση κόστους ζωής, ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 9,5% το 2022 στο υψηλό 5,8% το 2023.

«Η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Επί του παρόντος, η βασική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 169,3% φέτος (περίπου αμετάβλητο από το 172% στις προβλέψεις μας του Ιουλίου), 160% το 2023 (157%) και 147% έως το 2027 (148%), αντανακλώντας μια σημαντική μείωση από το 206,4%, υψηλό όλων των εποχών το 2020, και συγκλίνει με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ», εξηγεί η Scope.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κυνηγητό e-αποδείξεων για έκπτωση φόρου έως 2.300 ευρώ

Από την Ντόχα, στις φυλακές του Σαιν-Ζιλ η Καϊλή - Οι κατηγορίες, οι ποινές και τα ερωτήματα

Φιλίνη VS Μπάρμπα: Το τρολάρισμα και η κόντρα χρόνια δεν κοιτά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης