“Αφήστε τα νέα δάνεια και βγάλτε Ευρωομόλογο!”

“Αφήστε τα νέα δάνεια και βγάλτε Ευρωομόλογο!”

Πρόταση των Τζουλιάνο  Αμάτο, Μισέλ Ροκάρ, Γκι Φερχόφσταντ  και Ζόρζε Σαμπάιο, έπειτα από πρωτοβουλία των καθηγητών Γ. Βαρουφάκη και Στ. Χόλαντ

“Αφήστε  τα νέα δάνεια και  βγάλτε Ευρωομόλογο!”
“Αφήστε  τα νέα δάνεια και  βγάλτε Ευρωομόλογο!”
Από το “Σχέδιο  Μάρσαλ” στο ... “Ευρωπαϊκό New Deal”, η  ίδια η ύπαρξη της Ευρωζώνης μοιάζει  να χρειάζεται “αμερικανικό φάρμακο”!

Πριν καν περάσει  ένα 24ωρο από την απόφαση του  Eurogroup να “απελευθερώσει” την επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας κι ενώ ακόμα εκκρεμεί η απόφαση για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, επιφανείς Ευρωπαίοι πολιτικοί και πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνοχή, οικονομική και κοινωνική, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και καλούν τους πολιτικούς ηγέτες σε μια γενναία απόφαση που θα οριοθετεί την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από το τέλμα της κρίσης και τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με προδημοσίευση  σχετικού ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, μια “ομάδα” πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν, με επιστολή τους, ένα είδος προγράμματος δραστικών μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές – και οικονομικές – επιλογές της ΕΕ, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού «New Deal» του μεσοπολέμου.

Την σχετική  διακήρυξη μάλιστα, που κατά το περιοδικό  προήλθε από πρωτοβουλία του  Έλληνα καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη και του Βρετανού βουλευτή του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ, συνυπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάγιο.

Στην παρέμβασή  τους ζητούν να υπάρξει μια πολιτική απόφαση της ΕΕ που θα κινείτο  στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στο σύνολο της  Ευρωζώνης. Επί της ουσίας ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα συγκεντρώσουν το χρέος και παράλληλα θα αντλήσουν από τις αγορές κεφάλαια “προκειμένου έτσι η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διακήρυξη.
Κλείσιμο

Στην ίδια κατεύθυνση αν και όχι στην ίδια ... πρωτοβουλία, κινείται και ο παλαιός και  “ιστορικός” πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ. Ο οποίος είναι η  πρώτη φορά που μιλά δημόσια για  την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο κύριος Ντελόρ αρχικώς επιτέθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που “υβρίζουν με τρόπο απαράδεκτο τους Έλληνες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι συνυπεύθυνο για τα προβλήματά τους” και στη συνέχεια ομοίως ζήτησε να αποφασισθεί η “αμοιβαιότητα του χρέους στην Ευρώπη”. Με δυο λόγια ζητά – όπως χαρακτηριστικά τονίζει – να μπουν “όλα τα χρέη στον ίδιο κορβανά για κοινή αντιμετώπισή τους, με την έκδοση δύο ειδών «ευρωομολόγων», μπλέ και κόκκινων, υγιών και λιγότερο υγιών”.

Αυτή η εξέλιξη  σε συνδυασμό με ένα κράμα μέτρων λιτότητας αλλά και κινήτρων για ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε δραστική αντιμετώπιση της κρίσης. Σε διαφορετική περίπτωση, λέει ο κύριος Ντελόρ, “ο ασθενής μας θα πεθάνει υγιής”...
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης