Τεχνολογική επανάσταση στην Ελλάδα - Ξένοι κολοσσοί επενδύουν σε Cloud και Data Centers

Ολες οι αλλαγές στο επερχόμενο ψηφιακό μέλλον από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις ρομποτικές εφαρμογές στη βιομηχανία, μέχρι τα δίκτυα έξυπνων συσκευών και την ψυχαγωγία

Τα όμορφα ηλιοβασιλέματα χρειάζονται συννεφιασμένους ουρανούς, λέει ο διάσημος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο. Στην Ελλάδα, παρότι γνωρίζουμε καλά από πανέμορφα ηλιοβασιλέματα σε καταγάλανους ουρανούς, βλέπουμε ότι τα σύννεφα είναι αυτό που χρειάζεται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και τις υπερσύγχρονες υποδομές. Για μια θέση σε αυτά τα σύννεφα της Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα διαγκωνίζονται οι ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στην ανάπτυξη των οποίων προσβλέπουν όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που επενδύουν, όχι τυχαία, στη χώρα μας. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είδαμε την Google να ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την κατασκευή data centers, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα μεγαθήρια με ανάλογες ανακοινώσεις, όπως οι Amazon, Microsoft, Cisco, Digital Realty, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλες ξένες, αλλά και ελληνικές εταιρείες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε παγκόσμιο hub του cloud.

Οι παραπάνω έχουν ήδη επιδοθεί σε έναν αγώνα για την κατάληψη της pole position για το cloud, ενώ στρατηγικές θέσεις καταλαμβάνουν αναπτύσσοντας (ή ετοιμάζοντας να επενδύσουν) data centers επί ελληνικού εδάφους και άλλοι κολοσσοί, όπως η Sparkle της Telecom Italia, η Lancom, αλλά και η αμερικανική Equinix. Δυναμική είσοδο έχει κάνει η Oracle, αλλά και ο Ομιλος ΟΤΕ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η Entersoft. Θέσεις έχουν ήδη λάβει και μεγάλου μεγέθους εταιρείες οι οποίες δεν έχουν στο επίκεντρο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων cloud, όπως η Deloitte και η Pfizer, αλλά και η Tesla, οι οποίες αναμένουν την ανάπτυξη των νέων δικτύων για να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη εφαρμογών, αφού ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, από την παροχή υπηρεσιών cloud και μεταφοράς δεδομένων σε υπάρχουσες εταιρείες.

Γιατί έχει σημασία

Καλά όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε, αλλά τι είναι το cloud και γιατί έχει τόση σημασία; Και επιπλέον, γιατί όλοι αυτοί καίγονται να επενδύσουν εδώ και τώρα; Τι άλλαξε; Ας τα δούμε ένα προς ένα. Με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση να βρίσκεται σε εξέλιξη, το cloud είναι για την υψηλή τεχνολογία ό,τι είναι για τις σημερινές εφαρμογές ο ηλεκτρισμός. Και τα data centers είναι, με τη σειρά τους, για το cloud ό,τι και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για τον ηλεκτρισμό. Το cloud, τώρα, είναι ουσιαστικά «αποθηκευτικός χώρος». Είναι χώρος στον οποίο μεταβιβάζονται, διατηρούνται και εμπλουτίζονται διαρκώς δεδομένα χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ ο χρήστης τους έχει γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά.

Στις πιο απλές του εφαρμογές, το cloud παρέχει ασφαλή και γιγαντιαίο, άμεσα διαθέσιμο χώρο για τα δεδομένα που διατηρούμε, για παράδειγμα, στο κινητό μας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες, τα έγγραφά μας, τα τραγούδια και τα βίντεό μας στο cloud, δεν κινδυνεύουμε να τα χάσουμε εάν χάσουμε τη συσκευή και έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε. Κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει εφεξής και με όλα τα δεδομένα των υπηρεσιών όλου του κόσμου που σήμερα διατηρούνται σε αρχεία άλλων τύπων.

Πέρα από αυτό ωστόσο, το cloud, είναι τίνι τρόπω ο θεμέλιος λίθος εφαρμογών που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο ταχύτατα επερχόμενο ψηφιακό μέλλον που φέρνει το 5G. Εφαρμογών όπως το machine learning και το big data, τις ρομποτικές εφαρμογές στη βιομηχανία, την Tεχνητή Nοημοσύνη που επιταχύνει το R&D σε φάρμακα και αυτόνομες μεταφορές, μεταξύ άλλων, την πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή, τα δίκτυα επικοινωνούντων έξυπνων συσκευών, την πληροφορική ως και την ψυχαγωγία.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό αυτό, στην έξυπνη πόλη του μέλλοντος, το αυτόνομο αυτοκίνητό σας, μέσω του cloud θα έχει πρόσβαση στα δρομολόγιά σας, στην κίνηση των άλλων αυτόνομων αυτοκινήτων, στις συνθήκες που θα επικρατούν στη διαδρομή, όπως αντίστοιχα και θα «επικοινωνεί» με τα άλλα αυτοκίνητα και με τους φωτεινούς σηματοδότες μέσω της ταχύτατης ανταλλαγής δεδομένων για τη ρύθμιση της κίνησης. Και όσο αυτό θα επαναλαμβάνεται, το αυτόνομο αυτοκίνητο θα μαθαίνει τις βέλτιστες, πιο ασφαλείς διαδρομές.

Φυσικά, η παραπάνω εφαρμογή είναι και από τις πιο... απλές, αν συνυπολογίσουμε τα ρομπότ, τις... σχεδόν επιστημονικής φαντασίας εφαρμογές που αναπτύσσονται (όπως για παράδειγμα η αναζήτηση, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων για ανίατες ασθένειες μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και ρομπότ που αναζητούν και δοκιμάζουν εικονικά συνδυασμούς θεραπευτικών ουσιών μέσα από τρισεκατομμύρια άλλες ουσίες κάθε δευτερόλεπτο), αλλά και το γεγονός ότι όλα τα κράτη, εάν δεν θα θέλουν να μείνουν στον... προηγούμενο αιώνα, θα πρέπει να μετακινηθούν στο cloud. Να διατηρούν δηλαδή τα δεδομένα τους σε αυτόν τον αποθηκευτικό χώρο για να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τις όποιες διαδικασίες.
Οι λόγοι του ενδιαφέροντος, κυρίως, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών είναι και γεωπολιτικοί. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δυτικές εταιρείες, πέρα από τον μεταξύ τους «πόλεμο» για την pole position στο cloud, βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να κλειδώσουν τις περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, καθιστώντας την κινεζική τεχνολογική διείσδυση ουσιαστικά αδύνατη

Διαβλέποντας την τεράστια αγορά που ανοίγεται, οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου καταλαμβάνουν λοιπόν στρατηγικές θέσεις στα πιο κομβικά σημεία του πλανήτη ώστε να αναπτύξουν τις «βάσεις» των cloud regions, των «γειτονιών» του cloud, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Για την Ευρώπη, τέτοια σημεία υπάρχουν πολλά στις μεγαλύτερες αγορές της, όμως η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο οποίο προσβλέπουν οι επενδυτές: τη γεωγραφική εγγύτητα και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που μπορούν να εξυπηρετούν από εδώ.

Σε αυτά προσθέστε τη σταθερή και χωρίς αστερίσκους αναπτυξιακή πορεία που έχει η Ελλάδα μετά τη δεκαετή κρίση, την πολιτικοκοινωνική σταθερότητα και τους μειωμένους κλιματικούς και ενεργειακούς κινδύνους. Αλλά όμοια μεγάλη σημασία έχει και το φιλοεπενδυτικό κλίμα για το οποίο πλέον φημίζεται η χώρα μας, καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον για την υψηλή τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την υψηλή τεχνολογία.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι πριν από καθεμία από τις μεγάλες επενδύσεις που προαναφέρθηκαν, προηγήθηκαν ακόμα και έτη σχεδιασμού και συζητήσεων σε υψηλότατο επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία λεπτομέρεια που θα μένει στον αέρα. Χαρακτηριστική είναι η ρύθμιση στην οποία προέβη νομοθετικά η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και η οποία θεωρoύνταν το κομβικότερο σημείο (εάν εξαιρέσουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού για το 5G) προτού κλειδώσει και τελικά ανακοινωθεί η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση από τη Microsoft.

Αφού ο... καιρός είναι ιδανικός λοιπόν, οι κολοσσοί της τεχνολογίας συγκεντρώνουν τα «σύννεφά» τους πάνω από την Ελλάδα, για μια καταιγίδα επενδύσεων. Ολοι, άλλωστε, προσδοκούν ένα κομμάτι της πίτας η οποία δεν αφορά μόνο τα δεδομένα της Ευρώπης και τη γεωγραφική κάλυψη-επέκταση των εταιρειών, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εταιρείες που εγκαθίστανται εδώ δεν αποκτούν απλά προνομιακή πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών cloud σε μια πολύ σημαντική αγορά (αυτή της χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη όπου εδρεύουν οι περισσότερες ναυτιλιακές, για παράδειγμα), αλλά κι ένα προβάδισμα στη διεκδίκηση των ψηφιακών επενδύσεων του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Kομισιόν για το Tαμείο Aνάκαμψης, θα ρίξει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας.

Φυσικά, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G θα επιφέρει δραματικές εξελίξεις στην κινητικότητα και τα telecoms και δημιουργεί νέους κλάδους στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την αγροτική παραγωγή, τις YKΩ, τους κλάδους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και θα «ξεκλειδώσει» νέες επενδύσεις, δίνοντας ένα boost δισεκατομμυρίων στην ελληνική και τρισεκατομμυρίων στην παγκόσμια οικονομία, δεν είναι τυχαίο ότι... όλοι ενδιαφέρονται.
Ομως οι λόγοι του ενδιαφέροντος κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών είναι και γεωπολιτικοί. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δυτικές εταιρείες, πέρα από τον μεταξύ τους «πόλεμο» για την pole position στο cloud, βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να κλειδώσουν τις περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, καθιστώντας την κινεζική τεχνολογική διείσδυση ουσιαστικά αδύνατη.

Φυσικά, η επιλογή της Ελλάδας έναντι, για παράδειγμα, της Τουρκίας, ή άλλων γειτονικών χωρών, καταδεικνύει όχι μόνο την οικονομικο-επιχειρηματική, αλλά και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας στα μάτια των επιτελών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η δε εγκατάσταση στο έδαφός μας υποδομών τόσο κρίσιμης σημασίας για την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Δύσης, όσο και για την ασφάλεια (άλλωστε και οι σύγχρονες στρατιωτικές υποδομές χρησιμοποιούν cloud) κλειδώνει αυτή την πολυποίκιλη αναβάθμιση της Ελλάδας για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο μέλλον.

Τα οφέλη, βέβαια, είναι αμφίδρομα. Εν πρώτοις, η έλευση επενδυτών αυτού του μεγέθους (θυμίζουμε ότι οι «big 5», δηλαδή οι πέντε μεγαλύτερες, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρείες του κόσμου, Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Facebook, πέρυσι αποτελούσαν το 11% της αξίας της παγκόσμιας αγοράς μετοχών) διατρανώνει τη φήμη της Ελλάδας ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Επιπλέον, υπάρχουν άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία: ενίσχυση κατά δεκάδες (εάν δεχθούμε ότι έκαστη των επενδύσεων αυτών θα παράγει άνω των 2 δισ. ευρώ) δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ έως το 2030, τόνωση της αγοράς real estate (τα data centers απαιτούν γιγαντιαίες εκτάσεις στις οποίες αναπτύσσονται ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές απειλές κτίρια), πρόσθεση νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και άμεση εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού που παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, βάσει έρευνας της ΙDG Research Services, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα των κορυφαίων τεχνολογικών ομίλων του πλανήτη σημαίνει άμεση πρόσβαση της χώρας στα οφέλη της υψηλής τεχνολογίας.

Και, μέσω της συνεργασίας με υπηρεσίες του Δημοσίου και εγχώριες υπηρεσίες, κάτι τέτοιο σημαίνει επιτάχυνση της ψηφιακής οικονομίας, γρήγορη μετάβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες (και άρα πάταξη της γραφειοκρατίας) και την ευκαιρία να διεκδικήσει η χώρα μας τη δική της θέση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η διαφορά είναι ότι, αντί να τρέχει να προλάβει το τρένο της εξέλιξης, η Ελλάδα μετατρέπεται σε σταθμό γι’ αυτό το τρένο. Ποιοι είναι όμως αυτοί που έχουν ήδη καταλάβει τις... στρατηγικές θέσεις και αναπτύσσουν «σύννεφα» πάνω από την Ελλάδα;
Η πρόεδρος της Google Cloud International, Αντερ Φοξ-Μάρτιν

Με αποτύπωμα 2,2 δισ. ευρω

Περισσότερα από δυόμισι χρόνια έτρεχαν οι διεργασίες και οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet Inc., και της ελληνικής κυβέρνησης για την επένδυση του αμερικανικού παντοκράτορα του Διαδικτύου στη χώρα μας. Και τότε, πριν από περίπου έναν χρόνο, η μάνατζερ της Google με ευθύνη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, έδινε, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», κάποια hints ως προς αυτά που έρχονταν, περιγράφοντας το όραμά της για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον πολυεθνικό όμιλο και της Google στη χώρα.

Πριν... πετεινός λαλήσαι, η πρόεδρος της Google Cloud International, Αντερς Φοξ-Μάρτιν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωνε το σχέδιο της πολυεθνικής για την ανάπτυξη τριών data centers στην Αττική, τα 2+1 Κέντρα Αριστείας σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και τη συμφωνία για ψηφιοποίηση τριών μεγάλων μουσείων. Αλλά από όλα αυτά, από το επενδυτικό σχέδιο ύψους 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ με 2,2 δισ. δολάρια δημιουργώντας 19.400 θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη της AlphaBeta Economics, το σημαντικότερο είναι άλλο: η σημειολογία της επιλογής της Google να δημιουργήσει το πρώτο της Cloud Region στην περιοχή της Ευρώπης και της Μ. Ασίας στην Ελλάδα. Το να επιλέξει τη χώρα μας για να το κάνει αυτό, ενώ υπάρχουν μόλις 35 τέτοια μέρη που έχει επιλέξει ως σήμερα σε όλο τον πλανήτη. Και φυσικά, αυτό έχει αποτέλεσμα στην αμφίδρομη σχέση, δημιουργώντας εθνικό πλούτο και επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Η Google, με τη δημιουργία του Cloud Region στην Ελλάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της εκρηκτικής ζήτησης για υπηρεσίες cloud σε όλο τον κόσμο, δίνοντας πρόσβαση σε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες και κρίσιμες τεχνολογίες, όπως Tεχνητή Νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας. Η Google δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μεγέθη για την επένδυση στο cloud αυτό καθαυτό, αλλά εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα ο main partner της Google είναι η Cloudevo, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία digital growth στη χώρα.

Θα μεγαλώνει διαρκώς

Μπορεί η Microsoft φέτος να κλείνει τρεις δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική αγορά, όμως το σημαντικότερο έτος από αυτά ήταν το 2020. Ο κολοσσός που συνίδρυσαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Αλεν κινήθηκε γρήγορα, γρηγορότερα απ’ όλους τους ανταγωνιστές του, ανακοινώνοντας τη δημιουργία data center στη χώρα μας.

Ο λόγος ήταν προφανής. Ηθελε, κλειδώνοντας την παρουσία στη χώρα μας, να πάρει την πολυπόθητη… pole position στο ράλι επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του πλανήτη για το αύριο: δηλαδή για την τεράστια αγορά της παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για δεδομένα αποθήκευσης, την οποία δημιουργεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Εχοντας ήδη υπό δημιουργία data centers σε έξι χώρες, η Microsoft κινήθηκε γρήγορα για να κλειδώσει θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά με εγγύτητα στη M. Aνατολή.

H Microsoft θα κατασκευάσει -σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα- τρία data centers στην περιοχή της Αττικής. Εχει μόλις 26 παγκοσμίως, 7 γενικά στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά κανένα στη ΝΑ Ευρώπη. Το σημαντικό εδώ δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, η προσέλκυση νέων επενδύσεων (καθώς πολυεθνικές θα θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στο cloud) και το γεγονός ότι τα δεδομένα θα διατηρούνται στην Ελλάδα. Είναι ότι η επένδυση θα είναι κατά κάποιον τρόπο σαν... επαναλαμβανόμενη. Μετά τη δαπάνη εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των data centers, θα απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια ετησίως για συντήρηση και αναβάθμιση. Το παράδειγμα της Ιταλίας, που ωφελήθηκε κατά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ από το data center της Microsoft, είναι χαρακτηριστικό.

Στην «ελίτ των 22»

Σε μόλις 22 χώρες εκτός των ΗΠΑ διαθέτει η Amazon Web Services (AWS), εταιρεία που ειδικεύεται στο cloud και ουσιαστικά ο τεχνολογικός βραχίονας του ομώνυμου κολοσσού που δημιούργησε ο Τζεφ Μπέζος, «τοπικές ζώνες». Για τον παγκόσμιο leader των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, η επιλογή του τόπου όπου θα αναπτυχθούν οι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύος, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα εισάγεται σε μια πολύ κλειστή «ελίτ των 22» που η AWS εμπιστεύεται για να επενδύσει και, κυρίως να διατηρεί τα δεδομένα της. Είναι στρατηγικής σημασία λοιπόν η επιλογή επειδή εξισώνει τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει σήμερα σε μεγάλες οικονομίες με μεγάλη τεχνολογική παρουσία με αυτές που θα παρέχει στην Ελλάδα. Και κυρίως θα μειώσει τον χρόνο απόκρισης που απαιτείται στο cloud κάτω ακόμα και από τα 10 milliseconds. Δεν είναι όμως μόνο τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που φέρνει η επένδυση, αλλά το μέλλον που έχει σημασία.

Για παράδειγμα, διασφαλίζεται σε πιθανή ρυθμιστική απαίτηση ότι τα data των εταιρειών σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τραπεζικός ή των δημόσιων οργανισμών, θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Αλλά και ότι η δημιουργία ενός Amazon Cloud Front Edge, του πρώτου «φυσικού» σημείου της στην Ελλάδα, ακολουθήθηκε από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δήλωσης στρατηγικής πρόθεσης με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.

Φέρνει 1,1 δισ. τη δεκαετία

Για τη θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, Lamda Hellix, το σχέδιο προβλέπει την άμεση προσθήκη δύο ακόμα data centers στα δύο υπερσύγχρονα που έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί στην Αθήνα. Με την επένδυση να ανέρχεται στα περίπου 80-100 εκατ. ευρώ για κάθε data center και το όφελος στο ελληνικό ΑΕΠ να υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, το σημαντικότερο κομμάτι από την παρουσία της στη χώρα μας είναι το... πελατολόγιό της.

Η Digital Realty εξυπηρετεί με την ανάπτυξη data centers κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, τις οποίες, με τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, τις φέρνει ως προίκα μαζί της. Οχι τυχαία, συζητείται πως ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της, η Microsoft, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Lamda Hellix για τη συνεργασία σε ένα από τα τρία data centers που σχεδιάζει στη χώρα μας.

Η Lamda Hellix βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων και για το Athens-4, ίδιας δυναμικότητας με το 3, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, και μελετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.


Ο... γρίφος της


Με τις άλλες τρεις από τους «big 4» του κλάδου στον πλανήτη (AWS, Google, Microsoft) να έχουν δραστηριοποιηθεί στο cloud στην Ελλάδα, σε... γρίφο εξελίσσεται η στάση που θα κρατήσει ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης του κόσμου, η Oracle. Η εταιρεία έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, στοχεύει στο να διεκδικήσει έργα της Ψηφιακής Βίβλου, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, καθώς παραδοσιακά ο δημόσιος τομέας είναι από τις σημαντικότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Σκληρός ανταγωνισμός
Η κοινή προέλευση -ΗΠΑ- των πρωταγωνιστών του cloud και των επενδύσεων σε αυτό στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι υπάρχει ακριβώς... αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Αντίθετα, οι κολοσσοί έχουν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, ο οποίος πάει αρκετά χρόνια πίσω στη διεκδίκηση μεγάλων συμβολαίων (όπως το ύψους 10 δισ. δολαρίων για το cloud του Αμερικανικού Πενταγώνου) και με τελικό στόχο την επικράτηση στον θρόνο του υπολογιστικού νέφους.

Σε αυτό τον διαγκωνισμό βλέπουμε ανταγωνιστικές επενδύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη στις επιλεγμένες σημαντικές περιοχές -όπως η δική μας- ενώ έχουμε δει μέχρι και δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους στην προσπάθεια της επικράτησης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Ειδήσεις σήμερα

«H ζωή μου όλη, πριν βρεθώ στη φυλακή» - Η Σλοβάκα απατεώνισσα μιλάει στο ΘΕΜΑ

Δύο αδερφές μαχαίρωσαν 16χρονη στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος

O Τομ Κρουζ πηδάει στο κενό με μοτοσικλέτα στο «μεγαλύτερο stunt στην ιστορία του σινεμά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr