ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Οι πιέσεις στις τιμές δεν θα εξαφανιστούν ακόμη και εάν το κόστος ενέργειας μειωθεί δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν

ecb
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι οι πιέσεις των τιμών στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν υψηλές ακόμη και αν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος αρχίσει να μειώνεται.

«Αυτό δεν είναι καθοριστικό για τη συνολική δυναμική του πληθωρισμού», είπε ο Λέιν σε συζήτηση σε πάνελ στη Νέα Ορλεάνη. Το αρχικό ενεργειακό σοκ που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα της επανέναρξης της πανδημίας θα τροφοδοτήσουν τους μισθούς «για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», όπως τόνισε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η επιβράδυνση οφείλεται στην ενέργεια, αν και ένα μέτρο της αύξησης των τιμών που αφαιρεί τέτοια ευμετάβλητα στοιχεία έφτασε το ρεκόρ του 5,2%.

Καθώς οι αυξήσεις των μισθών μέχρι στιγμής υπολείπονται της ανόδου των τιμών, υπάρχει τώρα ένα χάσμα που «θα διατηρήσει την πίεση στον πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Λέιν.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Τόπαλος: «Είναι έγκλημα αν τον έβαλαν να κάνει σπάρινγκ» λέει προπονητής πυγμαχίας

Τι φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών με τα POS


Λάκης Γαβαλάς: Αποκάλυψε πώς απέκτησε τον σεβασμό των άλλων όταν ήταν στη φυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης