Ενέργεια, υποδομές και τράπεζες το… κυρίως πιάτο Σόιμπλε - Βενιζέλου

Ενέργεια, υποδομές και τράπεζες το… κυρίως πιάτο Σόιμπλε - Βενιζέλου

Οι Γερμανοί ξανάρχονται  και τους “σερβίρουμε” ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΤ, ΕΛΤΑ, αεροδρόμια, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικό!

Ενέργεια, υποδομές και τράπεζες το…  κυρίως πιάτο Σόιμπλε - Βενιζέλου
Ενέργεια, υποδομές και τράπεζες το…  κυρίως πιάτο Σόιμπλε - Βενιζέλου
Μόνο λιτό και  απέριττο δεν ήταν το «μενού» των συζητήσεων μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τετάρτη στο Βερολίνο.  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αναχωρώντας από την Αθήνα για το ταξίδι-αστραπή στη Γερμανία, πήρε μαζί στις βαλίτσες του και τα «φιλέτα» των αποκρατικοποιήσεων για να τα … σερβίρει στον γερμανό ομόλογό του.

Σε χαλαρή ατμόσφαιρα, οι εξελίξεις στην κρίση  χρέους (μέτρα λιτότητας, σχέδια διάσωσης, νέο δάνειο, οίκοι αξιολόγησης  κλπ) δεν θα ήταν δυνατό να τους «έκοβαν  την όρεξη» για να συζητήσουν για επενδύσεις και ανάπτυξη, καθώς αυτά αποτελούν και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, ώστε και να επιστρέψει -το συντομότερο δυνατόν- και πάλι στις αγορές η Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  έμοιαζε σαν έτοιμος από καιρό για αυτήν τη συνάντηση. Μόλις προ ημερών εξέφραζε δημοσίως το θαυμασμό του για το ενεργειακό δυναμικό της χώρας. Η αναφορά του μόνο για την ανεξάντλητη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να τροφοδοτεί και την ίδια τη Γερμανία, δείχνει το «κόνσεπτ» του γερμανού πολιτικού για τη χώρα μας.  

Ο κ.Σόιμπλε μάλιστα κανόνισε να γίνει και η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με το σύνδεσμο των γερμανών βιομηχάνων, προκειμένου να χτίσει γέφυρες για τις πρώτες (γερμανικές) άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, στην μετά-Μνημόνιο εποχή.  

Ο κ.Βενιζέλος  κάλεσε έτσι άρον-άρον για να τον συνοδεύσει, όχι μόνο το «δεξί του χέρι» στις επαφές με τις ξένες κυβερνήσεις και πρόεδρο του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Ζανιά, αλλά και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη.
Κλείσιμο

«Πρώτο πιάτο», το πακέτο του ΟΤΕ. Ο κ.Βενιζέλος  θέλησε να πείσει τους γερμανούς της Deutsche Telekom να κινηθούν για την απόκτηση και του υπόλοιπου 5% της εταιρίας, το οποίο θα απομείνει στο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση του πακέτου του 10% στους Γερμανούς. Στόχος είναι μια συμφέρουσα συμφωνία, για να μην πωληθεί τελικά μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών, στις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις μιας συνεδρίασης.

«Στρωμένο χαλί»  βρήκαν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών στις συζητήσεις τους για  μια σειρά άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που ενδιαφέρουν τους γερμανούς επενδυτές: η επέκταση της σύμβασης με την Hochtief για το Ελ. Βενίζελος και περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για αρχή, ΔΕΗ και επενδύσεις σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας (το… κυρίως γεύμα), ενώ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛ.ΤΑ. συμπλήρωνα το «μενού» των αποκρατικοποιήσεων που προτιμούν οι γερμανοί.

Η ελληνική αποστολή πάντως είχε και άλλους σκοπούς: θέλησε να βάλει «στο κόλπο» τους γερμανούς  για συνεργασία και επενδύσεις και  σε άλλους τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσει  το επενδυτικό ενδιαφέρον που απαιτείται, για να πετύχει η χώρα επωφελείς και συμφέρουσες αποκρατικοποιήσεις, καθώς η «καταιγίδα» πωλήσεων που αναμένεται, απειλεί να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές και τα έσοδα του δημοσίου.

Στους Γερμανούς προτάθηκε να μπουν στη διαδικασία και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ αλλά και το Ελληνικό.

"Οι δύο υπουργοί (Οικονομικών) συμφώνησαν πως τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν (ένα σχέδιο λιτότητας που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή) πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σύντομα σε υγιή οικονομική κατάσταση" ανέφερε σε δήλωση του ο γερμανός υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Πέρα από τη εφαρμογή των ειλημμένων οικονομικών μέτρων, πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα και με ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα" τονίζεται στη γραπτή δήλωση του Σόιμπλε.

Βενιζέλος-Τρισέ για επιτόκια, σχέδια διάσωσης και τράπεζες

Τα νέα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, συζήτησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν το πρωί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη. Και όλα αυτά, την ημέρα που ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να ανακοινώσει μία άκρως αρνητική για την περίπτωση της Ελλάδας απόφαση της ΕΚΤ: νέα αύξηση των επιτοκίων (δεύτερη ήδη φέτος) κατά 0,25%.

Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Γερμανία, είχε ιδιαίτερες συνομιλίες για τις μεγάλες πρωτοβουλίες που διαρκώς αναλαμβάνει ως τώρα ο κ. Τρισέ για τη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας, με τελευταία την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται για αναχρηματοδότηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ακόμα και αν τύχουν της χειρότερης δυνατής υποβάθμισης από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Επίσης εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια που προέκυψαν χθες από το διάλογο κυβερνήσεων-τραπεζών στο Παρίσι, για ένα νέο σχέδιο συνολικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Στο τραπέζι βρέθηκε η πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου, ακόμα και οι βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις που απαιτούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης