Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο, στο 4,4% το επιτόκιο

Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο, στο 4,4% το επιτόκιο

Κοντά στα 22 δισ. ευρώ το ύψος των προσφορών - Σταϊκούρας: Η έκδοση ήταν επιτυχής, xτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα

Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο, στο 4,4% το επιτόκιο
Ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση για το πρώτο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου μέσα στο 2023, με τις συνολικές προσφορές των επενδυτών να προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας του 10ετούς τίτλου, άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω του στόχου των 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 4,40% (mid swap + 165 μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης).

Την έκδοση «έτρεξαν» οι τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale.

«Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Με την εν λόγω δημοπρασία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της προοπτικής μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Αυτήν τη στιγμή, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις αγορές κυμαίνεται στο 4,2%, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 4%, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%.

spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, καθορίζονται στις 204 μονάδες βάσης, Στα τέλη Οκτωβρίου, αντίθετα, ξεπερνούσαν τις 270 μ.β.

Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή δημοπρασία λαμβάνει χώρα σε μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα, η οποία προσβλέπει στην άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Μάλιστα, εφόσον δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο εν λόγω στόχος θα είχε ήδη επιτευχθεί.

H δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023.

Η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Κλείσιμο
Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Oι Survivors του ΣΚΑΪ... επαγγελματίες με σύστημα «καμήλα»

Ζέστη, σκόνη και ισχυροί νοτιάδες έως την Πέμπτη - Έρχεται τσουχτερό κρύο

Πότε βγαίνει η απόφαση για Φιλιππίδη - «Δεν μπορούσε να ανεχθεί το “όχι’’»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης