ΥΠΕΝ: Διπλάσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα

ΥΠΕΝ: Διπλάσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα

Πρόσθετες θέσεις εργασίας 38.000 φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και μείωση 50% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

skrekas
Επενδύσεις συνολικού ύψους 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλους τους τομείς και τις μεταφορές που συνδέονται με την ενέργεια και το κλίμα σε ετήσια βάση και συνολικά κοντά στα 200 δις. έως το 2030, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι πρόσθετες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν με το νέο σχεδιασμό υπολογίζονται σε 38.000.

Μόνο για την αναβάθμιση κτιρίων μέσα από προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης θα δαπανώνται το χρόνο 642 εκ. ευρώ. Χωρίς τον τομέα των μεταφορών, οι ετήσιες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 10,4 δις (ενεργειακές αναβαθμίσεις, αντλίες θερμότητας κ.α). «Οι δράσεις που δρομολογούνται θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», σημείωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του σχεδίου. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη που θα καταθέσουν Εθνικό Σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Το σχέδιο προβλέπει ραγδαία κατά 50% μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το 2030, η οποία θα αντικατασταθεί με άλλες μορφές καθαρής ενέργειας (ηλιακή, αιολική, αποθήκευση, υδρογόνο).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σπασμένα πλευρά και χτυπήματα στο κεφάλι είχε ο λογιστής - Τι βρήκε ο ιατροδικαστής

«Είσαι μισή σπιθαμή και χτυπούσες το παιδί μου;» - Ξέσπασε στο δικαστήριο η μητέρα του Άλκη

Αριέτα και Άννα Μαρία: Ποιες είναι οι δύο μεγάλες κόρες της Αλεξίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης