Το ΔΝΤ μας ...σπασοχόλιασε, μα δίνει την 5η δόση

Αυστηρές συστάσεις Λαγκάρντ για εφαρμογή των σκληρών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Η Ελλάδα πήρε έγκριση για την πέμπτη δόση από το ΔΝΤ, αλλά με πολύ άγχος και σασπένς.

Σε μια μαραθώνια σε διάρκεια και ιδιαίτερα δύσκολη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος το ΔΝΤ έβγαλε την απόφαση ότι θα αποδεσμεύσει τελικά τα 3,2 δισ. της συμμετοχής του στο ελληνικό δάνειο.
 Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του ΔΝΤ υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα, που σχετίζονται με την χώρα μας.

Το πρώτο είναι η πίεση και η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ απέναντι στους αναποφάσιστους Ευρωπαίους, που δεν παρεμβαίνουν πιο αποφασιστικά στο σχέδιο συνολικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Το δεύτερο είναι οι μεγάλες αλλαγές που το Ταμείο απαιτεί να γίνουν στο ελληνικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσα πραγματικά χρωστάει τελικά η Ελλάδα, αφού οι ελεγκτές του ΔΝΤ διαπίστωσαν «κρυφά χρέη» εκατομμυρίων ευρώ, από δύο μόλις δήμους της Αττικής που πήραν δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Ουάσιγκτον, η δόση δόθηκε επειδή υπήρχε η πρόθεση για κάτι τέτοιο. Υπό άλλες συνθήκες όμως και μέχρι να δοθούν οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν από την Αθήνα, θα μπορούσε να απειληθεί η χρηματοδότηση και οικονομικής σταθερότητα της χώρας  μας (και όχι μόνο) επειδή αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία για τα δάνεια ... δύο δήμων: του δήμου Αχαρνών (Μενίδι) και του δήμου Ζωγράφου.

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδωσε:

«Μπλόκο» στο παρά πέντε παρ’ολίγον να βάλουν στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ, τα «κρυφά χρέη» του ελληνικού κράτους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, απρόοπτη τροπή έλαβε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για την 5η δόση των δανείων. Και αυτό διότι το Ταμείο ζήτησε ξαφνικά πρόσθετα στοιχεία από την Αθήνα, για δύο «περίεργα» δάνεια, που οι ελεγκτές της Τρόικα διαπίστωσαν πως κρύβονταν στα στοιχεία για τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας μας.
 
Πρόκειται για 2 δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, ένα 40 εκατ. του δήμου Αχαρνών, το οποίο «κόλλησε» στα 31 εκ. ευρώ, και ένα του δήμου Ζωγράφου, το οποίο μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Τα δάνεια αυτά απειλούν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αν δεν αποπληρωθούν.
Αθήνα και Ουάσιγκτον πάντως συμφωνούν πως τελικά το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, αν και στελέχη του ΔΝΤ σχολίαζαν πως «είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε ακόμα πόσα τελικά χρωστά πραγματικά το ελληνικό κράτος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr