Συναγερμός για την Ιταλία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία μετά τις συνεχιζόμενες “επιθέσεις” των αγορών εναντίον της, με αποκορύφωμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας σε επίπεδα άνω του 6,1%

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία μετά τις συνεχιζόμενες “επιθέσεις” των αγορών εναντίον της, με αποκορύφωμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας σε επίπεδα άνω του 6,1%.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin καθώς αναχώρησε εσπευσμένα για τη Ρώμη όπου αυτή την ώρα προεδρεύει της έκτακτης συνεδρίασης των εκπροσώπων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ταχεία έγκριση των μέτρων λιτότητας στο Κοινοβούλιο. Των νέων μέτρων σωστότερα, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 41 δις ευρώ αλλά δεν φαίνεται αρκετό, με το ΔΝΤ να ζητά διπλασιασμό (!) των προσπαθειών και τις αγορές να ζητούν επίσπευσή τους.

Στόχος του κυρίου Τρεμόντι είναι να επιδείξει η Ιταλία μια διακομματική ενότητα που πιστεύεται πως θα συγκρατήσει την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο και θα μειώσει την πίεση στις αγορές ομολόγων.

Απόπειρα που οι αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένη καθώς εστιάζουν στο γεγονός πως οι επενδυτές επιτίθενται στην Ιταλία γιατί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου λιτότητας των 41 δισ. ευρώ δεν ξεκινά μέχρι το 2013, όπως γράφει σήμερα σε σχετική ανάλυσή της η Credit Suisse. Οπότε εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι μια ... “επίθεση αποφασιστικότητας” των Ιταλών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr