Στα 50,2 δισ. η αύξηση εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών, καθώς οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν ώστε οι εισαγωγές της χώρας να πλησιάσουν σε επίπεδο-ρεκόρ

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών, καθώς οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν ώστε οι εισαγωγές της χώρας να πλησιάσουν σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρά από το ιστορικό υψηλό του Απριλίου.

Το εμπορικό έλλειμμα έφθασε συνολικά τα 50,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ύψος που είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008, πολύ ψηλότερα από τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσαν αναλυτές στην Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6%, στα 225,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο σημείο τους μετά το ρεκόρ των 231,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2008, λίγο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έβλαψε το διεθνές εμπόριο.

Ο δείκτης των μετοχών υπέστη ελαφρά μείωση μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ το δολάριο κατέγραψε μικρά κέρδη έναντι του ευρώ. Οι τιμές των ομολόγων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Η αύξηση αντανακλά τις εισαγωγές-ρεκόρ κεφαλαιουχικών αγαθών, τροφίμων, ζωοτροφών και ποτών, ένδειξη του γεγονότος πως η ζήτηση επανακάμπτει στις ΗΠΑ.

Η αλματώδης αύξηση της τιμής του εισαγόμενου πετρελαίου, στα 108,70 δολάρια το βαρέλι -- που είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2008 - αποτελεί επίσης έναν από τους λόγους για την αύξηση του ελλείμματος.

Οι εισαγωγές από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ ήταν επίσης οι υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2008.

Το μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν εμπορικό έλλειμμα ίσως ωθήσει αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εισαγωγές καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το εμπόριο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές ήταν εκ νέου υψηλές, αλλά υποχώρησαν 0,5% από το ποσό-ρεκόρ του Απριλίου, στα 174,9 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς σημείωσαν πτώση οι εξαγωγές προς ΕΕ, Κίνα και νέες βιομηχανικές χώρες.

Το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, που είναι πολιτικά ευαίσθητο, αυξήθηκε κατά πάνω από 15%, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr