Άγριο σορτάρισμα σε Εθνική και τράπεζες, χωρίς αντίδραση

Άγριο σορτάρισμα στις  τραπεζικές μετοχές από τα αμερικανικά fund -όπως το Marshall Wace- λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Άγριο σορτάρισμα στις  τραπεζικές μετοχές από τα αμερικανικά fund -όπως το Marshall Wace- λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το Fund από τις 5 Ιουλίου πωλεί τις μετοχές της Εθνικής χωρίς να τις κατέχει  και οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν την πτώση της πρώτης εταιρείας της χώρας,  
 
Από τις 965 χιλιάδες έφθασε να κατέχει ανοικτή καθαρή θέση 1,1 εκατ. μετοχές, δηλαδή πάνω από το 0,10% των μετοχών της Εθνικής -όπως ανακοίνωσε χθες προς το χρηματιστήριο.

Μ’  άλλα λόγια, επί ένα δεκαήμερο και πλέον οι Αμερικανοί σορτάρουν την πρώτη εταιρεία της χώρας και- όπως καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς-   καμία χρηματιστηριακή αρχή δεν έχει κάνει μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε συνέδριο στην Γαλλία.    

Υπό τις σημερινές ειδικές συνθήκες πίεσης στις αγορές ομολόγων και μετόχων δεν θα ήταν παράξενο να ληφθεί μια απόφαση διακοπής του Short Selling για ένα διάστημα.

Οι ξένοι επενδυτές και, κυρίως, τα ξένα funds «παίζουν» εκ του ασφαλούς , γνωρίζοντας τα χαρτιά της τράπουλας: η Ευρώπη δεν αποφασίζει για την Ελλάδα, η Ιταλία πιέζεται, άρα και το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει στην πτώση.
             
Αντίθετα, στην Ιταλία, μετά την «επίθεση» στην αγορά των ομολόγων λήφθηκαν μέτρα τόσο για τα ομόλογα, όσο και για τις τραπεζικές μετοχές Για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση της Ιταλικής Unicredit σταμάτησε για δέκα λεπτά!.

Βεβαίως, κανένας παράγοντας της αγοράς δεν θα ήθελε την διακοπή της διαπραγμάτευσης, ωστόσο όταν πραγματοποιείται «επίθεση» εναντίον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τότε οι χρηματιστηριακές οφείλουν να δείξουν ότι υπάρχουν και όρια στις αγορές.

Διαφορετικά – όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες-  το ελληνικό χρηματιστήριο λίγο απέχει από την  αδιαφανή αγορά των CDS. Όμως, τίθεται και ένα θέμα διάκρισης έναντι των μετόχων των Τραπεζών και των άλλων εταιρειών, καθώς οι ξένοι  επαγγελματίες μέτοχοι έχουν την δυνατότητα να σορτάρουν εκατομμύρια  μετοχές, ενώ οι Έλληνες μέτοχοι δεν διαθέτουν τέτοια ευχέρεια.                                                    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr