Περαίωση και πάλι με χαράτσι 2% έως 5% στον τζίρο

Στο στόχαστρο μεγάλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία – Ίσως κληθούν και πάλι όσοι μικρομεσαίοι δεν εντάχθηκαν στην περσινή ρύθμιση

Ίσως και εντός της ημέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για μια νέα περαίωση-μαμούθ, με στόχο να μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ!

Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, πρόκειται να σταλεί προσκλητήριο σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και εισηγμένες εταιρίες (εμπορικές, χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές κ.ά.) που είχαν εξαιρεθεί από την αντίστοιχη ρύθμιση του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό του φόρου, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή από 2% έως 5%.

Στο τελικό ποσό που προκύπτει υπολογισμούς θα επιβάλλεται φόρος 25%. Αν ύστερα από ελέγχους προκύπτουν παραβάσεις και αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, η βάση υπολογισμού του και ο τελικός φόρος θα προσαυξάνονται έως 100%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται να αναβιώσει και η περσινή ρύθμιση, για τους μικρομεσαίους που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν τότε να υπαχθούν σε αυτήν.

Αν και το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς προεργασία, το Δημόσιο αποκόμισε -μετά κόπων και βασάνων- περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και επιτακτικότερες. Σε τέτοια περίπτωση, η νέα περαίωση θα καλύπτει μέχρι και τη χρήση του 2010.
 
Ποιοι θα μπουν στη νέα περαίωση
Στο «κόλπο» η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να βάλει τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και τους 5.000 πλουσιότερους Ελληνες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα μια νέα ρύθμιση στην οποία θα μπορούν τώρα να υπαχθούν, αν και πέρυσι είχαν εξαιρεθεί:
 - επιχειρήσεις με ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα μεγαλύτερα και από τα 20.000.000 ευρώ ανά χρήση.
- εισοδηματίες και επαγγελματίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, που ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 400.000 ευρώ και οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία περιουσιολογίου, υπόκειντο σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Με τον τρόπο αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επιχειρείται να εισφέρουν «έχοντες και κατέχοντες» που έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν ένα «αλμυρό» αντίτιμο για να κλείσουν οικειοθελώς τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, δεδομένου ότι η νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή έχει αυστηροποιηθεί πολύ και η ρητή εντολή του αναπληρωτού υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου προς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι «να επικεντρωθούν πλέον στη μεγάλη περιουσία, αντί να κυνηγούν τυροπιτάδικα».
 
Επιπλέον στη ρύθμιση εξετάζεται να υπαχθούν και να περαιωθούν όχι μόνο ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αλλά και οι «ανοιχτές» υποθέσεις:
 
- ακίνητης περιουσίας,
- μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
- μεταβίβασης ακινήτων,
- κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
- ενιαίου τέλους ακινήτων,
- ειδικού φόρου επί των ακινήτων,
- φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και
- τέλους συναλλαγής,
- φορολογίας πλοίων.

 Στη ρύθμιση πιθανότατα θα περιληφθούν ακόμα και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ακόμα εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr