ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 2,4% τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη - Ο ρόλος της «ανοιχτής» οικονομίας

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 2,4% τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη - Ο ρόλος της «ανοιχτής» οικονομίας

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι επενδύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,3% και της ανεργίας στο 11%

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 2,4% τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη - Ο ρόλος της «ανοιχτής» οικονομίας
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% μέσα στο 2023 «βλέπει» το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αναθεωρώντας αισθητά την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου (1,4%).

Όπως προκύπτει από την τριμηνιαία ανάλυση του ΙΟΒΕ, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι επενδύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν, προσφέροντας στηρίγματα στο ΑΕΠ. Παράλληλα, αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,3% και της ανεργίας στο 11%.

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 2,4% τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη - Ο ρόλος της «ανοιχτής» οικονομίας


Οι θετικές προοπτικές, σύμφωνα με τη μελέτη, εδράζονται στους εξής παράγοντες:

-Πρώτον, η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης, η οποία ενδυναμώθηκε και από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, αλλά κυρίως εκφράζει συσσωρευμένη αντίδραση μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Εκτός από την αναβαλλόμενη κατανάλωση και την αποταμίευση που είχε τότε προκληθεί, φαίνεται πως, τουλάχιστον προσωρινά, έχει αυξηθεί και η ροπή προς κατανάλωση σημαντικού μέρους των νοικοκυριών.

-Δεύτερον, παρόμοιες τάσεις υπάρχουν και σε άλλες οικονομίες, κυρίως ευρωπαϊκές, και ως αποτέλεσμα η ισχυρή δυναμική του εισερχόμενου τουρισμού κατά την περσινή χρονιά φαίνεται πως συνεχίζεται και φέτος.

-Τρίτον, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συναφών ευρωπαϊκών σχημάτων, ευνοεί την οικονομία τόσο άμεσα με τη διοχέτευση ρευστότητας σε διάφορους τομείς της, με σχετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, όσο και έμμεσα μέσω μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί ως συνθήκη αλλά κυρίως με την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας ευρύτερα για τις επενδύσεις. Συναφώς, καταγράφεται ενίσχυση και της πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία, παρά την αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων.

-Τέταρτον, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς είναι περισσότερο μακροπρόθεσμο και με σταθερά επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, η αρνητική επίπτωση της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα ήταν υπό άλλες συνθήκες για μια οικονομία με τόσο υψηλό δημόσιο χρέος. Αντίθετα, βραχυχρόνια ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί ευχέρεια κινήσεων στο δημόσιο ταμείο και μειώνει την ονομαστική επίπτωση του χρέους, χωρίς να παραγνωρίζεται η διαβρωτική επίδρασή του στην οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας σε ηλικία 94 ετών

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Πετρόπουλο: Φελλός είσαι, όχι ήρωας (βίντεο)

Δικαστικό θρίλερ: Η καθηγήτρια γνώρισε τον βιαστή της στο διαδίκτυο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης