“Κλωτσάνε” ακόμη μεγάλες τράπεζες για τα ομόλογα

Συμμετοχή των ιδιωτών τουλάχιστον κατά 90% επιδιώκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος – “Κλειδί” για τη διάρκεια μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας το ποσοστό του haircut

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατείνονται πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων που προβλέπονται από την τελευταία συμφωνία των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, η ουσία όμως είναι πως το θέμα του περιβόητου roll over - που ας σημειωθεί αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχει θέσει εξαιρετικά “φιλόδοξους” στόχους - δεν έχει κλείσει.

Επί της ουσίας ακόμα και τώρα αρκετές μεγάλες τράπεζες, με σημαντικές θέσεις στο ελληνικό χρέος, είτε αποφεύγουν να πάρουν θέση στο κατά πόσον θα συμμετάσχουν στην μετακύλιση χρέους, είτε προσανατολίζονται αρνητικά!

Επισήμως κανείς τραπεζίτης δεν έχει δείξει ξεκάθαρη άρνηση, πλην όμως πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν ... διευκρινίσεις και δεσμεύσεις!

Τα πιο “τρανταχτά” ονόματα αυτών είναι η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS), οι πορτογαλικές Millennium BCP και Banco BPI αλλά και αρκετές γερμανικές και αυστριακές τράπεζες.

Σωρευτικά οι περί ων ο λόγος τράπεζες ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικούς τίτλους, ποσό που μοιάζει πιθανότατα μικρό σε σχέση με το σύνολο του εξωτερικού χρέους μας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, σημαντικό όμως εάν αναλογιστεί κανείς πως από την όλη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες και η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπουν σε ένα συνολικό “κέρδος” ύψους  12 έως 16 δισ. ευρώ ...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίες οι χτεσινές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ουάσινγκτον, κατά τις οποίες οι ιδιώτες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ποσοστό 90% στη ρύθμιση.

Η Αθήνα, μάλιστα, δείχνει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ερχόμενη, κιόλας, εβδομάδα, ωστόσο οι εκκρεμότητες είναι, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικές.

Κλειδί, βεβαίως, είναι και η έκταση του haircut που θα γίνει, καθώς είναι σαφές ότι ποσοστά τύπου 40% και 50% θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως ουσιαστική χρεοκοπία με συνέπειες απρόβλεπτες για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το DJ International Banks Group βλέπει ότι μία επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μία ημέρα, ενώ η επιστροφή στις αγορές θα ήταν εφικτή μέσα σε δύο χρόνια…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr