“Ναι” στο EFSF για ομόλογα αλλά …ως το τέλος του χρόνου

Η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια

Διευκρινίσεις αναφορικά με την μεθοδολογία “δράσης” και “παρέμβασης” του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στη διαδικασία στήριξης της Ελλάδας – αλλά και γενικότερα της οικονομίας της Ευρωζώνης – παρείχαν νωρίτερα αξιωματούχοι της Κομισιόν και της ΕΕ, μιλώντας μεν στο πρακτορείο Reuters, πλην όμως ανώνυμα καθώς επί της ουσίας καμία επίσημη και “τυπική” απόφαση δεν έχει προσώρας ανακοινωθεί.
Συγκεκριμένα, με βάση τις διαρροές προς το Reuters, το EFSF αναμένεται να λάβει έως τα τέλη του έτους τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις ώστε να παρεμβαίνει απευθείας και να αγοράζει ομόλογα προβληματικών κρατών στην δευτερογενή αγορά.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, στόχος είναι, να μπορεί να κάνει το ίδιο το EFSF τις επαναγορές ελληνικών ομολόγων (και όχι η ελληνική κυβέρνηση), «για τεχνικούς λόγους», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο κρίσιμο ερώτημα πάντως για το κατά πόσον αναμένεται το Ταμείο να “προικοδοτηθεί” με επιπλέον κεφάλαια των αρχικών 440 δισ. ευρώ που κατέχει, οι πληροφορίες δεν ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις των Ευρωπαίων.

Πάντως οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο άφησαν να διαφανεί και μια εναλλακτική, που συνίσταται στην ΜΗ χρησιμοποίηση ρευστού για την επαναγορά των ομολόγων, αλλά στη δυνατότητα που θα εκχωρηθεί στo EFSF να εκδίδει το ίδιο δικά του ομόλογα (ανώτατης αξιολόγησης ΑΑΑ), σε αντικατάσταση των ομολόγων που θα αγοράζει.
Με δυο λόγια μια έμμεση χρηματοδότηση του Ταμείου ...

Όσον αφορά στο γιατί θα πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος (ως τα τέλη του έτους) για να πάρει και την τυπική “άδεια” το EFSF ώστε να αναλάβει όλες τις νέες του αρμοδιότητες, αυτό συμβαίνει γιατί η νέα “αυξημένη ευελιξία” του θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr