Με επτά μέτρα Αλογοσκούφη «στρώνουν το χαλί» της ΔΕΘ
Σημεία μερικής προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και παραγωγικών τάξεων διεφάνησαν σήμερα, κατά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα εμφανίστηκαν αποφασισμένα να υψώσουν τους τόνους κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης επεξεργάζεται τα μέτρα σωτηρίας του Προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινώσει πιθανότατα λίγες ημέρες πριν την ά
Σημεία μερικής προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και παραγωγικών τάξεων διεφάνησαν σήμερα, κατά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα εμφανίστηκαν αποφασισμένα να υψώσουν τους τόνους κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης επεξεργάζεται τα μέτρα σωτηρίας του Προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινώσει πιθανότατα λίγες ημέρες πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Επτά μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλογοσκούφης έχει καταλήξει σε 5 συν 2 μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ίσως και εντός της εβδομάδας ο υπουργός προβλέπουν:
Μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακος για μισθωτούς και συνταξιούχους και μείωση του αφορολογήτου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στα 9.500 ευρώ (μπορεί και χαμηλότερα).
Επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές από τις αρχές του 2009.
Φορολόγηση των stock options, πιθανότατα και αναδρομικά, με την κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος και συντελεστή που φτάνει έως και το 40%.
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (έχει δρομολογηθεί από το 2006, πραγματοποιείται σταδιακά και απορρέει από τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.).
Επιπλέον, σχεδιάζεται και θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα νομοθετική παρέμβαση που κινείται σε δύο άξονες:
Ενσωμάτωση του «κρυμμένου θησαυρού» των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των δαπανών των ΟΤΑ, των Ταμείων και των νοσοκομείων.
Ολοι βλέπουν την κρίση
Ορισμένα από τα μέτρα αυτά εναρμονίζονται και με τα αιτήματα των συνδικάτων. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος αναγνώρισαν ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που οφείλεται, σε μεγάλο μέρος, στη διεθνή κρίση.
Στο πνεύμα αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία κάνει λόγο για «ανησυχία και φόβο για τις εξελίξεις», που συνδέονται με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και ζητά:
· Δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη λειτουργία του Ταμείου κατά της Φτώχειας.
· Αύξηση των συντάξεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας των ηλικιωμένων και θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες ως βασικό επίπεδο να διαμορφώνεται στα 900€ και άνω. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαγγείλει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (ύψους 110-330 ευρώ), επέκταση του ΕΚΑΣ και αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα για τους χαμηλόμισθους που πλήττονται από την κρίση να προσεγγίσει τα 650-800 ευρώ.
· Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 16.000€ ή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ή διορθωτική αύξηση των μισθών και συντάξεων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη για το 2008. Στο αίτημα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκλιση.
· Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με άμεση αύξηση των βασικών μισθών στα 1.350 ευρώ, με ενσωμάτωση των επιδομάτων και διαμόρφωση των εσωτερικών σχέσεων (1/2) και των εξωτερικών (1/3) ανάλογα με τα εκπαιδευτικά επίπεδα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει μεταθέσει τη συζήτηση για το νέο μισθολόγιο για το 2009.
· Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προώθηση της κοινωνικής εργασίας για την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, αντιμετώπιση και ανατροπή των επισφαλών, ελαστικών και επικίνδυνων νέων μορφών απασχόλησης και εργασίας.
Πλήγμα στις εξαγωγές
Από πλευράς του οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαφαινόμενη ύφεση και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αποτυπώνεται στη «μαύρη τρύπα» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό ζητούν και απελευθέρωση των απολύσεων, σε προβληματικούς κλάδους και επιχειρήσεις.
Πέρα όμως από στερεότυπες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις, κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος συμφώνησαν ότι το κέρδος -στην παρούσα φάση- είναι ο ίδιος ο διάλογος και το γεγονός πως και τα δύο μέρη έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Οσο για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, δεν υπήρξε καμία δέσμευση παρά μόνο δόθηκε η υπόσχεση πως οι γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση δεν θα κοπούν. Οπως ανέφεραν μέλη του προεδρείου του ΣΕΒΕ, ο χρόνος που απομένει μέχρι τα τέλη του έτους θα δείξει πολλά για το αν είχαν ουσία όσα συμφωνήθησαν…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr