630 τόνοι αποβλήτων πάνε για… μπάνιο στον Παγασητικό
Τη ρίψη 630 τόνων αστικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού κόλπου σχεδιάζει η Νομαρχία Μαγνησίας. Το περιβαλλοντικό έγκλημα που μεθοδεύεται εδώ και τρία χρόνια αφορά τον αποδέκτη των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Πτελεού, τον οποίο σχεδίαζαν εν κρυπτώ η νομαρχία και η αρμόδια δημοτική αρχή μέχρι πρόσφατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μελέτες των δικτύων αποχέτευσης και δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων έχουν ξεκινήσει από το 2004, οι κάτοικοι της περιοχής εν
Τη ρίψη 630 τόνων αστικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού κόλπου σχεδιάζει η Νομαρχία Μαγνησίας. Το περιβαλλοντικό έγκλημα που μεθοδεύεται εδώ και τρία χρόνια αφορά τον αποδέκτη των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Πτελεού, τον οποίο σχεδίαζαν εν κρυπτώ η νομαρχία και η αρμόδια δημοτική αρχή μέχρι πρόσφατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μελέτες των δικτύων αποχέτευσης και δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων έχουν ξεκινήσει από το 2004, οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες για τον σκανδαλώδη βιολογικό καθαρισμό, οργανώνοντας από τότε μια συντονισμένη γραμμή άμυνας που στοχεύει να αποτρέψει την τεράστια επιβάρυνση που θα προκαλέσουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στο περιβάλλον.
Η επιτροπή φορέων και πολιτών της περιοχής καταγγέλλει ότι η εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων προβλέπει τη διάθεση των λυμάτων στον κλειστό κόλπο του Πτελεού (ρέμα Ξηράκια), μια περιοχή που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί εκατοντάδες λουομένους και λειτουργεί ως φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι λόγω της μονάδας θα πρέπει να απαγορευτούν η αλιεία και η κολύμβηση σε απόσταση 300 και 200 μέτρων αντίστοιχα εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος, στην οποία βρίσκονται η πιο πολυσύχναστη πλαζ της περιοχής (Λουτρό) και αυτή των Αγίων Αποστόλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν και αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από 1,5 μήνα εστάλησαν από την αρμόδια υπηρεσία εξειδικευμένοι δύτες, αλλά η σχετική γνωμοδότηση δεν έχει εκδοθεί ακόμα.
Ζητούν τροποποίηση της μελέτης
Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών του Δήμου Πτελεού έχει καταθέσει ψήφισμα προς τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο Πτελεού, νομάρχη Μαγνησίας, περιφερειάρχη Θεσσαλίας), με το οποίο ζητείται η τροποποίηση της μελέτης ως προς τον χώρο διάθεσης των λυμάτων. Οπως αναφέρουν, ο βιολογικός καθαρισμός είναι απαραίτητος αλλά δεν πρέπει να δημιουργεί περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που πρόκειται να επιλύσει. Οι κάτοικοι ζητούν δηλαδή αντί τα λύματα να πέφτουν στην κοίτη του ρέματος -το οποίο εκβάλλει σε κλειστό κόλπο ( με παντελή ανυπαρξία θαλασσίων ρευμάτων)- να οδηγούνται με αγωγό στα ανατολικά παράλια και να ρίπτονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος (60 και πλέον μέτρων), με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής. Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της επιτροπής των κατοίκων κ. Μπάμπης Γουργιώτης, εάν καθημερινά πέφτουν στο ρέμα 630 τόνοι λυμάτων είναι αδύνατο να μη φτάσουν στη θάλασσα, σχολιάζοντας την παράγραφο της μελέτης που αναφέρει ότι τα απόβλητα θα απορροφώνται από το έδαφος στο ρέμα μετά από 1.823 μέτρα και δεν θα φτάνουν στη θάλασσα, η οποία απέχει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας 2.200 μέτρα.
Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει κοινοποιηθεί από το καλοκαίρι στο υπουργείο Εσωτερικών και σε όλους τους βουλευτές του νομού, η Νομαρχία Μαγνησίας ετοιμάζεται να αναδιπλωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογεί την εκπόνηση νέας μελέτης, για υπεδάφια διάθεση λυμάτων αυτή τη φορά, θέμα για το οποίο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 16 Ιανουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr