14 χρόνια πίσω γύρισε το Χρηματιστήριο

Έχασε και τις 1.000 μονάδες η Οδός Αθηνών - Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο «κόκκινο» και η Γουόλ Στριτ

Δεκατέσσερα χρόνια πίσω επέστρεψε η Οδός Αθηνών, καθώς όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, αλλά ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις… 700 μονάδες, αν συνυπολογίσουμε ότι πολλές εταιρείες του Δείκτη εισήγαγαν τις μετοχές τους μετά το 2000 -όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μότορ Όιλ, η MIG...

Το σημερινό σκηνικό στο χρηματιστήριο ήταν η ημέρα του Αγίου Βαρθολομαίου…

Αρχικά, το πρωινό άνοιγμα έδειχνε μια ψυχραιμία, καθώς τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία έκλειναν επιθετικά και ο Γενικός Δείκτης σημείωνε οριακή πτώση. Μόλις, όμως η πτώση στην Ευρώπη εντάθηκε με απώλειες πάνω από 1%,  τότε στην Αθήνα ξεκίνησε η κατάρρευση.

Mετά το μεσημέρι, όμως, η αγορά «κρέμασε» με απώλειες πάνω από 2% και σταδιακά η πτώση πήρε μορφή κατάρρευσης. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 998,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6%.

Κατάρρευση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που έχασε 10,85%. Πτώση 8,09% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στα 4,06 ευρώ η Εθνική, έχασε 4,96%. Κατάρρευση 8,89% για την ΟΠΑΠ και 8,70% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατάρρευση και για τη MIG με 7,76%. Πάνω από 4% η πτώση σε Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Βιοχάλκο. Πτώση 6,67% για την Μυτιληναίος και 5,13% για την Jumbo.

Στα 84 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός τζίρος.        

Όπως έδειξε η εικόνα της αγοράς, πολλές τραπεζικές μετοχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε reverse split των μετοχών τους, προκειμένου να αυξήσουν την τιμή τους, με συνέπεια οι μέτοχοι να χάσουν χρήματα- όπως συνέβη πολλάκις με τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη.

Στο κόκκινο βρέθηκαν τη Δευτέρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια (διαβάστε αναλυτικά για τις ασιατικές αγορές εδώ), ενώ σε πτώση έχουν γυρίσει και οι ευρωπαϊκές αγορές αν και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αρχικά έγιναν δεκτές θετικά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έντονα πτωτική ήταν η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 να κλείνει με μείωση 4,68%, ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση στις διεθνείς χρηματαγορές, που τροφοδοτεί η απώλεια του "τριπλού Α" για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Αξιόλογες μετοχές ακολούθησαν το γενικό κλίμα συναλλαγών στο Παρίσι. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault έκλεισε στα 28 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια 9,27% μέσα σε μία ημέρα, ενώ της Alcatel-Lucent μόλις στα 2,22 ευρώ με ημερήσια απώλεια 9,71%.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο FTSE 100 έχασε έδαφος κατά 3,39% -τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση-, "αφήνοντας περιθώριο στην εκδήλωση του επενδυτικού πανικού", το έναυσμα για τον οποίο έδωσε η υποβάθμιση από την Standard & Poor's της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Έντονα πτωτικές οι μετοχές ορυχείων: παραδείγματος χάρη, η Vedanta έκλεισε στις 1.297 πένες με ημερήσια απώλεια 9,30%, η Xstrata έκλεισε στις 969 πένες με ημερήσια απώλεια 7,68% και τέλος η Glencore έκλεισε στις 380 πένες με ημερήσια απώλεια 6,84%.

Στο Μιλάνο, ο βασικός δείκτης FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 15.640 μονάδες, με πτώση 2,43%, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία και για την αμερικανική οικονομική κρίση.

Και το γερμανικό χρηματιστήριο "παραδόθηκε" τελικά στην κυρίαρχη πτωτική τάση. Ο βασικός δείκτης Dax 30 κατρακύλησε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 5,02% σε σύγκριση με την Παρασκευή, περνώντας κάτω από το επίπεδο των 6.000 μονάδων. Έκλεισε στις 5.923 μονάδες, με βασικά θύματα τις μετοχές στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Εξ αυτών, η μετοχή της BMW απώλεσε 8% και της Daimler περισσότερο από 7%.

Κάπως καλύτερα τα πράγματα εξελίχθηκαν στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης Ibex-35 υποχώρησε συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές λιγότερο, τελικά σε ποσοστό 2,44%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 8.459 μονάδες.

Ο δείκτης RTS στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση 7,84%, στις 1.657,77 μονάδες. Ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες.

Στη Γουόλ Στριτ, η πτώση συνεχιζόταν και λίγη ώρα μετά το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε πέσει στις 11.089,50 μονάδες, μειωμένος κατά 355,11 μονάδες ή 3,10%, ενώ ο δείκτης Nasdaq έχανε 101,93 μονάδες (4,03%), περιοριζόμενος στις 2.430,48 μονάδες.

Πάντως, αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός ότι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν τις διακοπές τους και απαντούν στις εξελίξεις με... τηλεδιασκέψεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr