Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ

Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ

Στο 4,25% το βασικό επιτόκιο, στο 3,75% το επιτόκιο καταθέσεων - «Γρίφος» οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου - ΕΚΤ: Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης

eyrozoni
Την 9η διαδοχική παρέμβαση στο ύψος των επιτοκίων ανακοίνωσε, όπως και αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεχίζει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή της Φρανκφούρτης αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 4% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% (από 4,25% προηγουμένως).

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όλη η προσοχή των επενδυτών, βέβαια, εστιάζει στο κατά πόσο η σημερινή παρέμβαση αποτελεί την τελευταία κίνηση σ΄ αυτή τη μακρά «διαδρομή» της νομισματικής σύσφιγξης, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Κλείσιμο
Άλλωστε, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων και ανάλογα με την πορεία των πληθωριστικών δεικτών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για όσους από δόλο κάνουν εμπρησμούς στα δάση

Βάσεις 2023: Οι πρώτοι των πρώτων στις Πανελλαδικές εξηγούν την επιτυχία τους

Liberation: «Στη φωτιά και τη στάχτη η Μεσόγειος» - Στις φλόγες Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία, δείτε το πρωτοσέλιδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης