«Φρέναρε» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Στάση για… ανάσες έκαναν οι επενδυτές

Στη ζώνη των 1.330 μονάδων υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας - Πιέσεις στις τράπεζες, διόρθωσαν Mytilineos, Aegean, ΔΕΗ, Τitan και Viohalco - Σε πολύμηνο χαμηλό η ΤΕΝΕΡΓ - Ανοδική αντίδραση σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Για 7η ημέρα συνεχίστηκε η συσσώρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των πρόσφατων κερδών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας, μετρώντας ένα εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 44% από τις αρχές του έτους.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τις περισσότερες πιέσεις, λόγω (και) του μηδενισμού στον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών, με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν έως 2%. Αξιοσημείωτες απώλειες παρουσίασαν και οι ΔΕΗ – Aegean – Mytilineos – Viohalco – Titan, οι οποίες διόρθωσαν από τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, θετικά πρόσημα εμφάνισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συγκρατημένη πτώση κατά 0,89% και διαμορφώθηκε στις 1.333,86 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.345,63 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 19 μονάδες (από 1.327,28 έως 1.346,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 86,8 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε οριακή κάμψη κατά 0,4%, βάζοντας «φρένο» στο σερί των δύο θετικών πενθήμερων.

Διόρθωσαν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αναδιπλώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,34% και τις 1.094 μονάδες. Στο επίκεντρο, φυσικά, τέθηκε (και) η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μηδενίσει τον τοκισμό στα ελάχιστα αποθεματικά, κάτι που αναμένεται να έχει αντίκτυπο -έστω και περιορισμένο- στα ταμεία των ιδρυμάτων.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, υποχώρησε κατά 2% και «προσγειώθηκε» κάτω των 3,5 ευρώ. Κατά 1,2% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία «έπεσε» στο 1,65 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο -1,1% και τα 6,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -1,3% και το 1,58 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,22% 1,6555 ευρώ
Eurobank -1,28% 1,58 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,09% 6,36 ευρώ
Πειραιώς -1,98% 3,46 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,93% και 3.232 μονάδες), η μετοχή της Aegean απώλεσε 2% και διόρθωσε στα 12,7 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Τιτάν να «πέφτουν» κατά τουλάχιστον 2%. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, δε, δεν κατάφερε να ανακάμψει, διολισθαίνοντας στο -1,5% και τα 17,2 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Απώλειες κατά 1% εμφάνισαν και οι Autohellas, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ προσπάθησε να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά κατά 2% και προσέγγισε τα 7 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές του μήνα. Κατά 2% αυξήθηκε και η Ελλάκτωρ.

Συσσώρευσης… συνέχεια
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε στο «μονοπάτι» της συσσώρευσης για 7η διαδοχική ημέρα, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε διορθωτικές κινήσεις, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests. Τα εγχώρια ιδρύματα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, πετυχαίνοντας υψηλούς δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Σήμερα, δε, διεξήχθη και η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να εστιάζουν στο σχέδιο για την αποεπένδυση του 40,3% του ελληνικού δημοσίου.

Από την επόμενη εβδομάδα, παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, με τις Πειραιώς και Eurobank να ανοίγουν την αυλαία και τις Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank να έπονται. Οπωσδήποτε, μια επιβεβαίωση της ισχυρής κερδοφορίας θα προλειάνει το έδαφος για τη διανομή μερισμάτων εντός του 2024.

Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα άκρως εντυπωσιακό ράλι, το οποίο ανέρχεται στο +44%, πετυχαίνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως αλλά και στην ιστορία της εγχώριας χρηματαγοράς. Και το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει;

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 1.380 μονάδες, οι οποίες μπορούν εύκολα να διασπαστούν, εφόσον οι επικείμενες εξελίξεις επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι στις 4 Αυγούστου ο γερμανικός οίκος Scope σκοπεύει να δημοσιεύσει το επικαιροποιημένο report για την Ελλάδα. Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα επαναφέρει την ελληνική αξιολόγηση στα επίπεδα της επενδυτικής βαθμίδας -παρότι ο Scope δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,21% και τις 470 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,26%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,18%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 150 μονάδες και οδεύει προς την 3η σερί θετική εβδομάδα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε αρνητικά επίπεδα, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,20% και τα 79,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,04% και τα 83,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,41% και τα 1.953 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα

Το Μαξίμου... παραίτησε τον Μηταράκη από υπουργό Προστασίας του Πολίτη - Στη θέση του ο Γιάννης Οικονόμου

Μαγνησία: Ζει τελικά ο βοσκός που «πέθανε» σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ - «Για απανθρακωμένος καλός είμαι», έγραψε στο Facebook

Πανελλαδικές 2023: Πτώση στις βάσεις της Ευελπίδων - Η «ακτινογραφία» των στρατιωτικών σχολών





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr