Χρηματιστήριο: Τι περιμένει από Scope και MSCI για να κάνει… ξέγνοιαστες διακοπές

Σήμερα η απόφαση του Scope για την αναβάθμιση της Ελλάδας - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες προς την επενδυτική βαθμίδα - Στις 10/8 οι αλλαγές στον MSCI

Scope και MSCI αποτελούν τις δύο τελευταίες εκκρεμότητες της αγοράς, προτού οι επενδυτές ετοιμάσουν βαλίτσες και ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η αναμονή δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, καθώς έως τις 10 Αυγούστου, δηλαδή έως την προσεχή Πέμπτη, θα έχουμε μάθει αφενός αν η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί από τον Scope, αφετέρου αν έχουμε αλλαγές στον MSCI Standard Greece.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με μια χρονολογική σειρά.

Η σειρά του Scope

Απόψε πρόκειται να δημοσιευθεί η ετυμηγορία του γερμανικού οίκου Scope για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας («ΒΒ+» με θετικό outlook).

Η αγορά και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, οι Γερμανοί θα προχωρήσουν στο μεγάλο «βήμα», αναβαθμίζοντας την Ελλάδα και επαναφέροντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία του investment grade.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος οίκος, ο οποίος τοποθέτησε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, ήταν ο ιαπωνικός R&I, ο οποίος τη Δευτέρα αναθεώρησε την ελληνική αξιολόγηση σε «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές.

Παρότι και οι δύο οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή και ο Scope και ο R&I, δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επομένως οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζουν άμεσα το ευρωσύστημα, εντούτοις οι τρέχουσες εξελίξεις θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές.

Κι αυτό, διότι συνιστούν προπομπό των προθέσεων των «πιστοποιημένων από την ΕΚΤ» οίκων αξιολόγησης, και κυρίως των DBRS, S&P και Fitch, οι οποίοι διατηρούν την Ελλάδα σε απόσταση… βολής από την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Το παρασκήνιο της επιλογής Ζαχαριάδη για τον δήμο Αθηναίων - Πώς ανετράπη η απόφαση Τσίπρα και πώς έσπασαν οι «γραμμές»

Εκρήξεις και πυρά κοντά στο Νοβοροσίσκ, μεγάλο λιμάνι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Από τον καύσωνα στα μπουρίνια - Δύο μέρες 40άρια και μετά «βουτιά» της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr