Το δίλημμα των επιτοκίων: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η επιμονή του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Το δίλημμα των επιτοκίων: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η επιμονή του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Σε υψηλό από το 2010 κυμάνθηκε ο δείκτης της Ευρωζώνης - Το αποπληθωριστικό αφήγημα της κεντρικής τράπεζας δεν έχει πείσει ακόμα τις αγορές

lagarde_arthro
Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αποτελούν πρόκληση για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη στιγμή που μελετούν την πιθανότητα τέλους του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης μελλοντικού πληθωρισμού κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2010 την περασμένη Δευτέρα, υποδεικνύοντας μέσο όρο της τάξης του 2,67% μεταξύ του 2028 και του 2033. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται γρηγορότερα από τα αντίστοιχα βραχυπρόθεσμα, με τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερα κέρδη αφού ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα νέο πονοκέφαλο για την ΕΚΤ η οποία θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει την άρση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τη στιγμή που οι αγορές υπολογίζουν πως ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Παράλληλα, η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτή στις ΗΠΑ όπου αν και οι πληθωριστικές εκτιμήσεις παραμένουν υψηλές, δεν έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά υψηλά.

Κλείσιμο
«Οι δείκτες αυτοί και οι εκτιμήσεις των αναλυτών αποτελούν ‘κλειδί’ για τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών. Καμία εξ αυτών δε μιλά για παύση αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο αναλυτής της Danske Bank A/S, Πίετ Κρίστιανσεν, προσθέτοντας πως «οι πληθωριστικές εκτιμήσεις συνεχίζουν και αποδεικνύονται προβληματικές για την κεντρική τράπεζα».

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Όλοι ήξεραν, κανείς δεν απέτρεψε το ραντεβού θανάτου στη Νέα Φιλαδέλφεια - Τα τρία κενά στη στάση της ΕΛΑΣ

Στον Εισαγγελέα ο ντελιβεράς που έδειρε μέχρι θανάτου 50χρονο για μία παρατήρηση στη Θεσσαλονίκη

Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης