ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΡΑΑΕΥ: Νέα «ραβασάκια» στους προμηθευτές ενέργειας για τα υπερκέρδη του α΄ εξαμήνου του 2023

ΡΑΑΕΥ: Νέα «ραβασάκια» στους προμηθευτές ενέργειας για τα υπερκέρδη του α΄ εξαμήνου του 2023

Επεκτείνεται το μέτρο της φορολόγησης - Τέλος Αυγούστου με παρότρυνση της ΔΕΗ θα υποβληθούν τα στοιχεία από τα «ξεχασμένα» υπερέσοδα

energeia_krisi
Στην επέκταση της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας πέραν του τελευταίου πενταμήνου του 2022 και για το α΄εξάμηνο του 2023 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την άντληση περισσότερων εσόδων από την αγορά του retail.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, απέστειλε τις τελευταίες μέρες επιστολές προς όλους τους προμηθευτές με τις οποίες τους ζητούσε να καταθέσουν στοιχεία για το α΄εξάμηνο του 2023 έως και χθες, Παρασκευή 11 Αυγούστου. Εν μέσω της θερινής περιόδου και κατόπιν παραίνεσης της ΔΕΗ αποφασίστηκε τα στοιχεία αυτά να υποβληθούν στη Ρυθμιστική Αρχή, στα τέλη του μήνα.

Το σίριαλ, πάντως, με τα υπερκέρδη καλά κρατεί, αφού ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με πρόσθετα έσοδα από τον κλάδο της προμήθειας έχει ξεχειλώσει καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον πρώτο λογαριασμό παρότι υπήρξε εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο ρυθμιστής έχει προτείνει ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας ύψους 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες των παρόχων και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Παρόλ’ αυτά μέχρι σήμερα, ο μόνος λογαριασμός που γεμίζει με τα υπερκέρδη της ενεργειακής κρίσης είναι εκείνος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 90% των υπερεσόδων και η φορολόγηση με 33% των διυλιστηρίων.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος στο «άγριο βουνό» Κ2: Μπορούσε να σωθεί ο αχθοφόρος που «περνούσαν από πάνω του» οι ορειβάτες;

Στην Ευελπίδων ο αδερφός του Μιχάλη Κατσουρή: «Ζητώ να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό η «Eris» - Προβληματίζει τους επιστήμονες ο Σεπτέμβριος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης