Σε δίλημμα η ΕΚΤ - Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την απόφαση για τα επιτόκια

Σε δίλημμα η ΕΚΤ - Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την απόφαση για τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης συνεδριάζουν σε κλίμα αβεβαιότητας - Καταλύτης η πορεία του πληθωρισμού - Τι πιστεύουν οικονομολόγοι και traders

ecb_epitokia
Αντιμέτωποι με ένα ακόμη μεγάλο δίλημμα βρίσκονται σήμερα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη καθώς καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στη δέκατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων ή θα πατήσουν το «pause» στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Καταλυτικό ρόλο για την απόφασή τους αναμένεται να παίξουν οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την Ευρωζώνη έως το 2025 αποτελούν το κρισιμότερο στοιχείο, καθώς οι αξιωματούχοι θα επιλέξουν είτε να διακόψουν την πρωτοφανή εκστρατεία περιορισμού της νομισματικής πολιτικής είτε να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων σε ποσοστό ρεκόρ 4%.

Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι traders ενισχύουν τα στοιχήματά τους, ότι τελικά θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και δεν θα σταματήσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης λόγω ανησυχιών ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει εκ νέου έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα 34 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων προβλέπουν παύση, ενώ 32 προβλέπουν αύξηση. Οι αγορές χρήματος τοποθετούν στο 70% την πιθανότητα νέας αύξησης στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με το 20% στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

(Ξανά) σε δύο στρατόπεδα

Όπως μάλιστα αναφέρουν ανώνυμες πηγές του Bloomberg, κατά την έναρξη της συνεδρίασης επικτρατούσε κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Πορτογάλου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ανησυχούν ότι μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη προβληματική οικονομία της Ευρώπης. Άλλοι, όπως ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει στον στόχο του 2% χωρίς περαιτέρω επιθετικές κινήσεις.

Κλείσιμο
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της από τότε που επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και θα ενημερώσει τον Τύπο μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: «Καραβιές» μεταναστών στη Λαμπεντούζα - Έφτασαν 7.000 μέσα σε 24 ώρες, βοήθεια ζητά η Μελόνι

Ισπανικά ΜΜΕ: Πιθανό να επιστρέψει στην Ελλάδα η 85χρονη πρώην βασίλισσα Σοφία μετά από 61 χρόνια

Καρέ καρέ η συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν: Μεγαλομανία, διαστημική τεχνολογία και υποσχέσεις για πυρομαχικά και τρόφιμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης