Αναζητείται λύση για τις εγγυήσεις

Αναζητείται λύση για τις εγγυήσεις

Αισιόδοξος δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την έξοδο από το τούνελ…

Αναζητείται λύση για τις εγγυήσεις
Πρόταση για την παροχή μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα δάνεια που θα της δώσουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα οι εκπρόσωποι του Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, ότι με την πρόταση, την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, το ελληνικό Δημόσιο θα έβαζε ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι και η νέα πρόταση θα συναντήσει αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες και δυνητικά από θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εφημερίδα προσθέτει ότι παραμένει ασαφές ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Σημειώνει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.

Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν φαινόταν χθες να είναι πιο κοντά στη διευθέτηση της διαφωνίας που προέκυψε από την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις στο δάνειο που θα δώσει στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Φινλανδίας με την Ελλάδα (για την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων) από άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία. Η WSJ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, θεωρώντας ότι αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να αποσαφηνισθούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μέσω του οποίου θα δοθεί το δεύτερο πακέτο δανείων στην Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το νέο ΕΤΧΣ να εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας στις 31 Αυγούστου.

Κλείσιμο
Επιμένουν οι Φινλανδοί

Η Φινλανδία, πάντως, θεωρεί "μη διαπραγματεύσιμη" την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο δανεισμού, όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

"Η Φινλανδία θα επιμείνει να λάβει αυτή την εγγύηση, είναι πάντοτε κριτήριο για τη συμμετοχή μας στο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο" είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Eurobserver.com, σύμφωνα με τις οποίες το Ελσίνκι πρόκειται να άρει τον όρο αυτό, μετά τις πιέσεις της Γερμανίας, αποτελούν εσφαλμένη ερμηνεία της φινλανδικής θέσης.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των εγγυήσεων και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται το θέμα στην Ελλάδα. «Η συζήτηση στην Ελλάδα για τη Φινλανδία είναι τραγική για την ανευθυνότητά της», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πήγε μόνη της η Ελλάδα σε αυτές. «Λάβαμε εντολή να επιχειρήσουμε μια διμερή διαπραγμάτευση» προκειμένου να είναι ομόφωνη η απόφαση για την ενεργοποίηση του EFFS και να λάβει η Ελλάδα την μεγάλη οικονομική βοήθεια, διότι η Φινλανδία πηγαίνοντας σε εκλογές είχε καταστήσει μείζον θέμα στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της παροχής εγγυήσεων προς οποιαδήποτε χώρα.

«Αν την 21η Ιουλίου δεν είχε ληφθεί απόφαση οι αγορές θα κατακρεουργούσαν την ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η Φινλανδία βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε παροχή εγγυήσεων δεν θα πρέπει να θίγει την αξιοπιστία του προγράμματος και αξιοπρέπεια της χώρας και ότι το όποιο σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

«Εμείς εφαρμόσαμε αυτά που μας ζήτησαν για να έχουμε πρόσωπο», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε αφελές και ανεύθυνο να εμφανίζεται η ΝΔ και να παρασύρει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στον ισχυρισμό ότι μόνη της η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία διμερούς συμφωνίας με τη Φινλανδία.

   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης