Ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις οι τραπεζίτες

Πώς βλέπουν τις εξελίξεις Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin, Τράπεζα Κύπρου – Είναι ελκυστικός στόχος το ΤΤ για την ΕΤΕ;  – Ερωτηματικό η στάση των Γάλλων που ελέγχουν Εμπορική και Γενική

«Οι mega συγχωνεύσεις μόλις άρχισαν η μόλις τέλειωσαν;»  

Στο ερώτημα  αυτό προχώρησε με σαφώς σκωπτική διάθεση κορυφαίος  τραπεζίτης σε συνομιλητή του την Κυριακή το πρωί προσπαθώντας να  σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα στις τράπεζες μετά την ανακοίνωση του mega deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank.  

Όποια  και εάν είναι η πραγματικότητα, είναι γεγονός ότι οι κ .Κωστόπουλος και Λάτσης επιβεβαίωσαν αυτό που πρώτος είχε πει ο καπετάνιος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας, νυν πρόεδρος της Alpha Bank, προ σχεδόν 15 ετών.  Ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει μόλις 2,5 τράπεζες». Και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα o κ. Κωστόπουλος, το μεσημέρι στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο Χίλτον με αφορμή την συγχώνευση των δύο τραπεζών.  

Με δεδομένο λοιπόν ότι η μια mega τράπεζα δημιουργείται, σχεδόν όλοι πλέον αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη η οποία σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει την Εθνική.  Όλοι οι κορυφαίοι τραπεζίτες πλέον ζυγίζουν και αναλύουν πολύ προσεκτικά όλα τα νέα δεδομένα και καταστρώνουν τα σχέδια της επόμενης ημέρας.

Το ζητούμενο  είναι εάν ο  δεύτερος πόλος που θα δημιουργηθεί θα ενισχυθεί και με κεφάλαια από το εξωτερικό.  

Αναλυτικά:

- Ο επικεφαλής της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης γνωρίζει ότι η τράπεζα που διοικεί θα είναι πια ο δεύτερος μεγάλος πόλος . Είτε με την ΕΤΕ μονή της είτε μέσω μιας διπλής η ακόμα και τριπλής συγχώνευσης. Παρόλο που πρώτος άνοιξε την αυλαία των συγχωνεύσεων με την πρόταση του προς την Alpha (και προς την Eurobank  την συνέχεια όπως λένε οι πληροφορίες ) εν τούτοις οι αντίπαλοι του προτίμησαν την μεταξύ τους συμφωνία. Ο ίδιος φαίνεται να έχει εναλλακτικές λύσεις άλλα σε κάθε περίπτωση δεν έχει λόγο να βιαστεί . Σε πρώτη φάση , εκτός απρόοπτου  , θα περιμένει το rollover των ελληνικών ομολόγων και τα αποτελέσματα των ελέγχων  της BlackRock. Θα πρέπει ακόμα να προχωρήσει στην πώληση του 20% των μετοχών της Finansbank αν και κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται η συνολική πώληση της τουρκικής τράπεζας.  Ακόμα κάποιοι κάνουν λόγο περί επικείμενης σύμπραξης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο . Το ερώτημα είναι εάν ο ίδιος θεωρεί πλέον (οι εποχές σε σχέση με το 2008 είναι τελείως διαφορετικές) ως ελκυστική πρόταση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς  το ΤΤ και  πολλά ομολόγα του ελληνικού Δημοσίου έχει στο χαρτοφυλάκιό του και σημαντικά δάνεια με το Δημόσιο έχει συνάψει. Βέβαια, εξακολουθεί να έχει υψηλές καταθέσεις, ενώ και τα δάνεια που έχει δώσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εγγυημένα, καθώς μεγάλο μέρος της πελατείας του είναι δημόσιοι υπάλληλοι. 

-Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μιχάλης Σαλλας διοικεί έναν όμιλο με πολλά assets και σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Μάλιστα πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου προστέθηκαν νέοι ισχυροί  μέτοχοι  από το εξωτερικό.  Παλιότερα είχε προτείνει στον Ανδρέα Ηλιαδη της Τράπεζας Κύπρου την μεταξύ τους συγχώνευση. Όμως τελικά το σχήμα δεν περπάτησε. Επιπρόσθετα είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις και με τον Ανδρέα Βγενοπουλο της Marfin.

-Η Marfin υπό τον Ανδρέα Βγενοπουλο έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο. Ο ίδιος ο κ. Βγενοπουλος θα περιμένει να δει τις εξελίξεις με το Rollover των ελληνικών ομολόγων και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock.

Ερωτηματικά υπάρχουν και με τα επόμενα σχέδια των Γάλλων της Εμπορικής Τράπεζας (Credit Agricole) και της Γενικής (Societe Generale). Ήδη η Credit Agricole έχει δαπανήσει για την Ελλάδα κοντά στα 5 δισ ευρώ, όμως φαίνεται να έχει «καθαρίσει »εντελώς το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της θυγατρική της Εμπορική.

Προς το παρόν  πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες   σχετικά με τα επόμενα βήματα των Γάλλων αν και θα ήταν απόλυτα λογικό να επιδιώξουν μια συγχώνευση με κάποια ελληνική τράπεζα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr