Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης για 400.000 συνταξιούχους

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης για 400.000 συνταξιούχους

Ο νέοι φορολογικοί συντελεστές για το εφάπαξ και τη σύνταξη των Επαγγελματικών Ταμείων

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης για 400.000 συνταξιούχους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβαρύνει περίπου 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ άφησε ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας « θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ , προκειμένου να επιτύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» χωρίς όμως να δεσμευτεί για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του μέτρου.

Στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η λειτουργία πολυεργοδοτικών ταμείων, η απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων ταμείων, η βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας καθώς και η φορολόγηση της εφάπαξ παροχής που θα χορηγούν τα ΤΕΑ στους ασφαλισμένους.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη τετραετία -τόνισε ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου- έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης –δηλαδή, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Μέχρι σήμερα το εφάπαξ ήταν αφορολόγητο γι ΄αυτό και οι ασφαλισμένοι προτιμούσαν την εφάπαξ παροχή έναντι της σύνταξης που φορολογείται ως εισόδημα με βάση την κλίμακα.

Το σχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπει στο εξής η φορολόγηση του εφάπαξ να είναι διπλάσια από εκείνη των συντάξεων και να επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ΤΕΑ. Περισσότερα χρόνια παραμονής θα ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής, με μεγαλύτερο, προκειμένου να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης μέσω της οποίας διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου.

Ετσι, για έως 5 χρόνια παραμονής ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 20% και για τη σύνταξη 10%.

Από 6 έως 15 χρόνια παραμονής , ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 15% και για τη σύνταξη 7.5%.

Από 16 έως 25 χρόνια παραμονής ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 10% και για τη σύνταξη 5%.

Κλείσιμο
Από 26 χρόνια και πάνω , ο φόρος για το εφάπαξ θα είναι 5% και για τη σύνταξη 2.5%.

Το νέο καθεστώς θα προβλέπει όριο παραμονής στο ΤΕΑ τα πέντε έτη , για να δικαιούται ο ασφαλισμένος τις παροχές. Για όσους επιθυμούν να εξέλθουν του ΤΕΑ πριν συμπληρωθεί η συγκεκριμένη πενταετία, τότε θα επιβαρύνονται με επιπλέον πέντε μονάδες φορολόγησης, ανάλογα το είδος της παροχής που θα επιλέξουν.

Προϋπόθεση λήψης της παροχής από το ΤΕΑ είναι είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης. Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή, εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη ζωή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης