Standard & Poor’s: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για την Ελλάδα – Επενδυτική βαθμίδα «βλέπουν» οι αναλυτές

Αναβάθμιση περιμένουν οι JP Morgan και Citi - Ποια τα οφέλη - Τι θα συμβεί με τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου

Εάν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον DBRS τον Σεπτέμβριο ήταν μία φορά σημαντική, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Standard & Poor’s και τον Fitch είναι χίλιες. Μ’ αυτή τη φράση περιγράφουν αρμόδιες πηγές τη σημασία τόσο της αποψινής ετυμηγορίας του S&P, όσο και την αντίστοιχη του Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι τυπικά η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε καθεστώς investment grade, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό DBRS, για πολλά funds η πραγματική επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα το βράδυ, εφόσον ο S&P αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Αυτήν την στιγμή, ο έγκριτος αμερικανικός οίκος δίνει στην Ελλάδα την αξιολόγηση «ΒΒ+» με θετικό outlook, η οποία βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Μια αναβάθμιση, η οποία είναι αρκετά πιθανή, θα επαναφέρει τη χώρα στο investment grade. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η επενδυτική βαθμίδα καθιστά τους ελληνικού τίτλους επιλέξιμους για πολλά funds, τα οποία λόγω καταστατικού και εσωτερικών κανονισμών δεν μπορούν να αγοράσουν ομόλογα μη επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή κατηγορίας «σκουπίδια».

Κι αν ο «μικρότερος» DBRS έκανε το πρώτο βήμα, ανοίγοντας ορισμένες πόρτες, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον S&P θα ανοίξει ακόμη περισσότερες πόρτες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, το βεληνεκές, το κύρος και την αξιοπιστία του αμερικανικού οίκου.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου», λένε οι Ισραηλινοί πριν την εισβολή στη Γάζα

Άγιος Παντελεήμονας: Έπιασαν Σύρο με μαχαίρι και κοράνι σε εκκλησία - Άρχισε να φωνάζει «Allahu Akbar»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο «επισκέπτης» και η «επτάψυχη γάτα» της Χαμάς υπ' αριθμόν ένα στόχοι του Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr